Annons

Hamnlärdom genom ett bussfönster

Hur är det att leva och bo i Trelleborg? Den frågan ställer sig deltagarna i sfi - svenska för invandrare. På onsdagen besökte de Trelleborgs hamn för att ta reda på hur den fungerar.
Trelleborg • Publicerad 5 december 2012
Jim Leveau guidade sfi-eleverna i hamnen. Sasha Fahara var en av dem som åkte med och ställde frågor om hamnens verksamhet.
Jim Leveau guidade sfi-eleverna i hamnen. Sasha Fahara var en av dem som åkte med och ställde frågor om hamnens verksamhet.Foto: Claes Nyberg

Ett 70-tal elever fick information av hamnchefen Tommy Halén och guidades sedan runt i hamnen av Jim Leveau, ansvarig för trafik och säkerhet i hamnen. På bussen berättade han om hamnens verksamhet och den pågående utbyggnaden.

– Här arbetar 120 personer, förklarade Jim Leveau och fick frågan ifall även kvinnor får jobba i hamnen.

Annons

– Självklart, men det är inte så många kvinnor som söker när vi annonserar efter folk.

Besöket i hamnen är en del i sfi-kursens projekt "Trelleborg - en stad att leva och bo i". Eleverna har fått lära sig om hamnen på lektionerna och efter besöket på tisdagen ska de göra ett arbete om hamnen där de själva står för texter och bilder.

Läraren Birgit Fränngård säger att det är viktigt att få kunskap om hamnen, eftersom det är en betydelsefull del av Trelleborg.

– Några av eleverna kanske får jobb där sedan, vem vet? säger Birgit Fränngård.

Rasha Fahara kom till Sverige för fem år sedan. Hon tyckte att rundturen i hamnen var intressant och skulle kunna tänka sig att jobba där.

– Ja, men just nu jobbar jag med äldre, sa hon efter hamnturen.

I kursen om Trelleborg har eleverna på sfi tidigare bland annat gått på stadsvandring för att lära sig mer om kulturen och de gamla byggnaderna.

Martin Falkenby
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons