Annons

Hamnens tillstånd överklagas av tre

Tre privatpersoner överklagar miljötillståndet för utbyggnaden av Trelleborgs hamn. Däremot missade Söderslättspartiet att lämna in sitt överklagande i tid och det tas inte upp av miljööverdomstolen.
Trelleborg • Publicerad 18 maj 2010
Tre privatpersoner överklagar miljötillståndet för utbyggnaden av Trelleborgs hamn. Däremot missade Söderslättspartiet att lämna in sitt överklagande i tid och det tas inte upp av miljööverdomstolen.
Tre privatpersoner överklagar miljötillståndet för utbyggnaden av Trelleborgs hamn. Däremot missade Söderslättspartiet att lämna in sitt överklagande i tid och det tas inte upp av miljööverdomstolen.Foto: 

Det var i slutet av april som miljödomstolen i Växjö sade ja till Trelleborgs hamns ansökan om att få bygga ut hamnen. När tiden för att överklaga gick ut i måndags hade tre privatpersoner överklagat beslutet.

Däremot kom nybildade Söderslättspartiets överklagande in till miljödomstolen först på tisdagen. Det betyder att det inte tas upp av miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.

Annons

Efter beslutet om tillstånd har politikerna i Trelleborgs kommunstyrelse diskuterat frågan. Där sade en stor majoritet att man tänker stödja en första etapp av utbyggnaden.

De tre personer som överklagat har alla varit mer eller mindre aktiva i kampen mot en utbyggnad av hamnen i Trelleborg.

Bjaerne Persson sitter med i Hamngruppens styrelse. I sitt överklagande hävdar han att de långa pirarmarna kommer att medföra stor ingrepp i vattenströmmar och transporten av sediment med erosion som följd. Han anser också att beräkningarna av hur stora utsläppen till luft blir har räknats för snålt. Han menar också att det är en brist att inga fysiska mätningar har gjorts, vilket han även kritiserar när det gäller bullret.

Mikael Areskoug har också deltagit i debatten kring Trelleborgs hamn. I sitt överklagande föreslår han att tillståndet för hamnen ska kompletteras med gränsvärden för godsets fördelning, så att 40 procent måste vara järnvägsgods och 60 procent lastbilsgods.

Även Ivar Ek har varit aktiv och bland annat drivit en namninsamling mot hamnutbyggnaden.

Han menar bland annat att det är jäv att samma personer som beslutade om tillståndet denna gång suttit med i miljödomstolen som gav tillstånd till tidigare utbyggnader av Trelleborgs hamn.

I dagsläget går det inte att uppskatta hur lång tid det tar för miljööverdomstolen att fatta beslut om att eventuellt pröva överklagandena.

Martin Strandberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons