Annons

Hamnen vill hyra Duxlokaler

Trelleborgs hamn har fullt i sina lagerterminaler och har svårt att erbjuda nya kunder plats. Hamnen sneglar nu mot Dux gamla lokaler och hoppas kunna hyra utrymmen av kommunen.
Trelleborg • Publicerad 26 april 2014
Foto: Tomas Nyberg

– Vi för diskussioner men inget är klart, säger hamnens vd Tommy Halén.

Dux lade ner sin verksamhet i Trelleborg för drygt ett år sedan. Förra sommaren köpte Trelleborgs kommun tomten och lokalerna, mest av strategiska skäl eftersom fastigheten kan vara viktig när man etablerar det framtida bostadsområdet Sjöstaden.

Annons

För en dryg vecka sedan kontaktade Tommy Halén kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) och förhörde sig om möjligheten för hamnen att hyra lokalerna. Bingsgård skickade förfrågan vidare till serviceförvaltningen som förvaltar lokalerna.

– Vi vill i första hand titta på dem för att kunna bestämma ifall vi är intresserade. Vi måste undersöka dem närmare, till exempel ifall golven håller, säger Tommy Halén.

Anledningen till att hamnen funderar på att hyra Duxlokalerna är ett angenämt problem. Hamnen har två kunder på väg in som vill lagerhålla järnvägsgods, för att sedan lasta om det på lastbil och köra ombord på färjorna. Men det finns inte plats.

– Det nya direktivet om lägre svavelhalt på färjorna 2015 gör att vi ligger bra till gentemot Tyskland. Många kunder vill ta den kortaste vägen dit, vilket gör att vi har flera stora kunder som vill lägga sina lager i Trelleborg. Problemet är att vi idag har fullt i våra lagerterminaler, säger Tommy Halén.

Hamnen har tittat på två andra alternativ men förkastat dem. Det ena var Kockums industriers lokal, som hamnen dock inte vill köpa loss för det begärda priset 35 miljoner. Det andra var ett par lokaler på Trelleborg industrier, som föll på att det inte finns några järnvägsspår dit.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons