Annons

Hamnen växer med godsmängden

Under första kvartalet i år ökade mängden gods som passerade Trelleborgs hamn med knappt tre procent, till nästan 2,7 miljoner ton.
Trelleborg • Publicerad 17 augusti 2006
Mängden gods som passerar Trelleborgs hamn fortsätter att öka. Trelleborg är med god marginal Sveriges tredje största hamn räknat i godsmängd. Bild: Claes NybergFoto: 

Därmed ligger Trelleborgs hamn fortfarande trea med god marginal före Malmö hamn. Bara Göteborgs hamn och Brofjorden med Preemraff är större. Om mängden gods ligger kvar på samma nivå under resten av året så kommer nästan elva miljoner ton gods att passera hamnen.

Trelleborgs hamn står för drygt sex procent av den totala godshanteringen i våra hamnar.

Annons

Det är trafiken på utländska hamnar som står för den absolut största delen av godset där råolja och petroleumprodukter är den största gruppen. Av de 42 miljonerna ton under första kvartalet står råolja och petroleumprodukter för drygt en sjättedel. Sedan reexporteras en stor de av petroleumprodukterna igen.

Mängden gods som transporteras på lastfordon och i containers ökar medan järnvägstransporterna minskat något. De svenskregistrerade fartygen transporterar ungefär en fjärdedel av godset. Mer gods lämnar Sverige i containers än som kommer hit. Näst efter petroleumprodukter och råolja så står maskiner och färdigvaror samt skogsprodukter för nästan hälften av exporten via våra hamnar. Samma grupper, tillsammans med mineraler och byggmaterial dominerar också importen.

Av statistiken som Statistiska centralbyrån tagit fram för Statens Institut för Kommunikationsanalys framgår också att Sverige importerar ungefär fyra gånger så mycket livsmedel och djurfoder som man exporterar. Men när det gäller maskiner och färdigprodukter så är förhållandet det omvända, Sverige exporterar fyra gånger så mycket som man importerar.

Helsingborgs hamn var den hamn som hade det största antalet passagerare, 1,9 miljoner. Av alla personer som kom med fartyg till Sverige, 2,6 miljoner, kom 44 procent från danska hamnar och 38 procent från finska.

Av statistiken framgår också att antalet anlöp minskade något medan tonnaget ökade, det vill säga, de ankommande fartygen har blivit något större.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons