Annons

Hamnen snabbutreder olycka

Trelleborgs hamn snabbutreder omständigheterna kring olyckan med en giftlastad container på hamnområdet i måndags kväll.
Trelleborg • Publicerad 28 januari 2003

- Självklart utreder vi det här, säger Jim Levau, säkerhetsansvarig för Trelleborgs hamn. När rapporten från alla de inblandade kommit in i kväll kan vi göra en utredning redan i morgon. - Någonting har gått galet, fortsätter han. Vi får utreda det för att se vilka åtgärder som behövs för att förhindra att det händer igen i framtiden. I övrigt vill Jim Levau inte spekulera i vad som kan ha orsakat olyckan. Enligt räddningspersonal på plats var det under arbete med en stor lyftkran, en så kallad reach stacker, som containerns ena kant slog emot en balk på den järnvägsvagn som den skulle lastas på. Lyftkranens grepp om den 17 ton tunga containern lossnade, och fallet orsakade en reva i containerns skyddshölje. Enligt europeiska bestämmelser ska dock kemikalier av den aktuella typen, det frätande och lättantändliga ämnet epiklorhydrin, alltid fraktas i containrar med dubbelt hölje. Räddningsarbetet i hamnen pågick fram till fyratiden på tisdagsmorgonen. Framför allt var det försöken att lyfta den tappade containern som drog ut på tiden. Man misslyckades också med uppgiften, och fick istället tömma containern och pumpa över innehållet i en annan tankvagn. Trelleborgs räddningschef Christer Dahlsjö är nöjd med räddningsinsatsen: - När en sådan här olycka inträffar och man trycker på startknappen, så får man en organisation med resurser från hela Skåne. Det är faktiskt ganska imponerande hur snabbt det går.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons