Hamnen slipper miljökritik

Trelleborgs hamn tar sitt ansvar för att minimera påverkan på miljön, anser miljönämnden i sitt remissvar till Miljödomstolen.
Trelleborg • Publicerad 8 september 2004

Miljödomstolen håller just nu på och går igenom ett förnyat miljötillstånd för Trelleborgs hamn, gällande utsläpp från färjorna, utbyggnad av färjelägen och muddring.

I sitt remissvar till miljödomstolen konstaterar Trelleborgs miljönämnd två miljöproblem: Dels överskrider halten av skadliga partiklar i luften miljökvalitetsnormen, dels tyder prognoserna på att även halterna av bensen kommer att överstiga normen under de kommande fem åren. Miljönämnden menar dock att den pågående hamnombyggnaden för med sig en rad positiva verkningar. Dels ska färjorna ligga still vid kaj under kortare tid än de gör i dag, och därmed gå kortare tid med motorerna på. Dels kommer ett par av de nya färjelägena längre ut från staden, och med dem den bullrande tåghanteringen. Planskilda korsningar för tågen ska också göra pålastningen snabbare och säkrare.

Men beträffande möjligheterna till minskning av partikelutsläppen hoppas miljönämnden att Trelleborgs hamnkontor för en dialog med rederierna. Nämnden har inte valt att ställa några andra krav på hamnen än de som redan utreds av Miljödomstolen.

– Vi har inte valt att gå den vägen, kommenterar miljönämndens ordförande Sten Björk (s), som pratar om den export som sker via färjeleden till Tyskland som "välståndets källa".

– Vi vill vara offensiva här i Trelleborg och ta åt oss trafik och industrier. Och vi politiker menar att hamnen tar sitt ansvar i att göra så lite miljöpåverkan som möjligt. Hamnen påverkar framför allt luften i Trelleborg. Förra året gjordes 6 150 färjeanlöp och 156 fartygsanlöp, vilka tillsammans med alla persontransporter kan ge utsläpp på nästan 17 ton kolväten (2002), 66 ton koloxider, 840 ton kväveoxider, 40 ton koldioxider och 158 ton svaveldioxid.

@04 Byline skribent

:Lars Thulin

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.