Annons

Hamnen rustar för bättre tider

Lastbilstrafiken ökar och långa köer riskerar återigen att ringla sig ut på riksväg 9. Nu planerar Trelleborgs Hamn att utöka check-in området. – Vi är helt enkelt så illa tvungna, säger hamnens vd Tommy Halén.
Trelleborg • Publicerad 1 augusti 2011
Foto: Claes Nyberg
Foto: Tom Wall

TRELLEBORG . Högkonjunktursåren 2007 och 2008 var ett guldår för Trelleborgs Hamn när det gällde lastbilstrafiken. Men det fanns en baksida. Långa köer ringlade sig ut från hamnen och lastbilarna stod på tomgång. Hamnens check-in område var helt enkelt för litet och rederiernas biljetthantering för långsam. Allt enligt en projektbeskrivning som hamnen har lämnat in till länsstyrelsen. En ny konjunkturuppgång gör nu att lastbilstrafiken spås öka dramatiskt igen och den här gången vill hamnen vara bättre förberedd. Check-in området ska byggas ut och biljetthanteringen underlättas.

– Vi har tittat på statistiken och räknar med att trafiken når samma höga siffror 2012 som vi hade 2007. Eftersom vi hade problem med långa köer 2007 vill vi bygga för att undvika det i framtiden, säger Tommy Halén.

Annons

De planerade förändringarna innebär att det nya check-in området kommer att inta delar av nuvarande kombiterminal väst samt att ytorna innan och efter området kommer att fördubblas. Tillsammans med enklare incheckningsprocedurer hoppas hamnen kunna öka kapaciteten och minska risken för köbildning på riksväg 9.

– Det ny check-in området kommer att underlätta infarten av trafiken, säger Tommy Halén.

Men arbetet som planeras bli färdigt 2012/2013 är ingen permanent lösning. Förändringarna görs i väst medan Trelleborgs Hamn planerar att utvidga i öst. I ett senare skede kan därför hela check-in området behöva flyttas igen.

– Vi måste göra provisoriska förändringar för att möta den trafik som uppstår men det är inget som ska vara för alltid, säger Tommy Halén.

Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons