Hamnen pålitlig när bron stänger och tågen ställs in

Ungefär en procent av alla avgångar i Trelleborgs hamn fick ställas in på grund av dåligt väder under november och december.
Trelleborg • Publicerad 12 januari 2011

– Jag tycker det är viktigt att påpeka att Trelleborgs hamn klarar sig även i snöoväder, medan tågen ställs in och Öresundsbron stänger, säger Tommy Halén, vd för Trelleborgs hamn.

Trelleborgs hamn står för mer än en fjärdedel av godset som går på lastbil via svenska hamnar. Och sammanlagt passerar 95 procent av allt gods till och från Sverige hamnarna. Utan fungerande hamnar skulle både export och import kollapsa, menar Tommy Halén.

– Vi har jobbat hårt för att hamnen ska fungera även om det kommer mycket snö. Vi hade fyra maskiner igång i stort sett dygnet runt med att ta bort snöhindren i hamnen. Och de anställda har gjort ett mycket bra jobb under den värsta tiden, säger Tommy Halén.

Under perioden 15 november till 26 december tvingades hamnen bara ställa in 7 avgångar av sammanlagt 609. Det är ungefär en procent av avgångarna.

– Och det berodde på vinden och inte på snön. Även om andra kommunikationer inte fungerar på grund av snön så rullar trafiken i Trelleborgs hamn som vanligt, även om det snöar, säger Tommy Halén.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.