Annons

Hamnen på dagen - åkern på kvällen

Arbetet finns i hamnen men fritiden lägger Leif Rasmusson på lantbruket. Han är en av många så kallade månskensbönder i Trelleborg. Själv tycker han att han får det bästa av två världar.
Trelleborg • Publicerad 18 maj 2011
Hemma på gården i Västra Vemmerlöv odlar han på 70 hektar.
Hemma på gården i Västra Vemmerlöv odlar han på 70 hektar.Foto: Tomas Nyberg
Foto: 
I åtta år har Leif Rasmusson jobbat i Trelleborgs hamn.
I åtta år har Leif Rasmusson jobbat i Trelleborgs hamn.Foto: Tomas Nyberg

Vinden lägger sig mjukt över gröna strån som sticker upp på åkern. En liten svartvit katt tuggar på en gren som sticker ut från en stor stubbe. Fåglarna kvittrar på håll och luften är ljummen.

– Det är ju som bäst nu. Allt exploderar i naturen, säger Leif Rasmusson.

Annons

För någon månad sedan sådde han maltkorn på åkern bredvid och redan har den börjat gro. På åkern bredvid har han sått konservärtor åt Findus.

Leif Rasmusson äger 70 hektar mark som han odlat i 30 år. Men sedan åtta år tillbaka finns arbetsgivaren någon annanstans - i Trelleborgs hamn. Där jobbar han med att lasta och lossa. Han tyckte det var svårt att få full sysselsättning på lantbruket.

Nu tycker han att han får det bästa av båda världar: den sociala biten på jobbet och lugnet på gården.

– Hade man bara gått här hemma och jobbade hade det inte varit lika kul, säger han.

En del kanske skulle tycka att det blir lite mycket att jobba heltid och dessutom driva ett lantbruk på 70 hektar. Han äger även en fastighet inne i Trelleborgs tätort som han hyr ut. Men Leif Rasmusson har inga problem att få tiden att räcka till. En av anledningarna till att det går bra är att han har ett fördelaktigt schema på Trelleborgs hamn. I princip jobbar han varannan dag. Det ger många dagar att lägga på lantbruket. Men det blir ändå svårt ibland. Flera dagar om året måste Leif Rasmusson ta ut semester för att hinna med.

– På hösten är det värst. Då ska man ju hinna med att skörda allt, säger han.

Konservärtorna måste både odlas och skördas på speciella dagar, Findus sätter hårda krav.

Leif Rasmusson tänkte även odla raps. Men efter översvämningarna i fjor gav han upp den tanken. Raps är känsligt för vatten.

– Men på det stora hela är vi ändå lyckligt lottade här i södra Sverige. Vi har ett stabilt väder här, även om det blir besvärligt ibland.

Martin Strandberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons