Annons

Hamnen och kommunen i hyresbråk

Ett bråk har blossat upp mellan Trelleborgs hamn och kommunens servicenämnd. Hamnen hävdar att servicenämnden reserverat attraktiva lokaler men sedan aldrig flyttat in.
Trelleborg • Publicerad 8 februari 2012
"Vi måste sätta fart på processen, vi går ju miste om intäkter" Hamnens ordförande Jan Isaksson (M)
"Vi måste sätta fart på processen, vi går ju miste om intäkter" Hamnens ordförande Jan Isaksson (M)Foto: Tomas Nyberg
"Vi kan inte hyra lokaler som vi inte utnyttjar" Servicenämndens ordförande Gunnar Grafström (M)
"Vi kan inte hyra lokaler som vi inte utnyttjar" Servicenämndens ordförande Gunnar Grafström (M)Foto: Claes Nyberg

– Vi fick signaler om att kommunen ville hyra lokaler från september men sedan har kommunen aldrig kommit till skott, säger hamnens vd Tommy Halén.

Lokalerna i fråga är dels 584 kvadratmeter, TA:s gamla redaktion, på Hamngatan 9 och dels 480 kvadratmeter i Stationshuset. Hyrorna ligger på 817 000 respektive 720 000 kronor per år.

Annons

Enligt Tommy Halén fick hamnen redan i juni besked om servicenämndens intresse av att hyra lokalerna. Av den anledningen sade man upp en hyresgäst i Stationshuset i väntan på att kommunen skulle flytta in.

– Vi hade också hyresgäster på gång till Hamngatan 9, men fick backa för att kommunen var på väg in, säger Tommy Halén.

Nu har de båda lokalerna stått tomma under lång tid och irritationen börjar gro hos hamnbolaget. I en skrivelse till servicenämnden förklarar Tommy Halén och hamnens ordförande Jan Isaksson (M), att hamnbolagets resultat blir sämre på grund av servicenämndens agerande. De vill träffa nämnden och diskutera den förlust som bolaget lidit för att kommunen "förhalat undertecknandet av ett avtal".

Hamnen vill nu sätta ner foten. Om inget hyresavtal är tecknat senast den 15 februari hyrs lokalerna ut till andra intressenter.

– Vi måste sätta fart på processen, vi går ju miste om intäkter, säger Jan Isaksson.

Men något avtal innan den 15 februari är inte aktuellt, uppger servicenämndens ordförande Gunnar Grafström (M). Servicenämnden behöver lokaler under tiden Rådhuset renoveras, men det finns inget beslut om när renoveringen ska starta.

– Vi kan inte hyra lokaler som vi inte utnyttjar, säger Gunnar Grafström som menar att det alltid varit fritt fram för Trelleborgs hamn att hyra ut till någon annan.

Enligt Grafström har det aldrig funnits något muntligt avtal mellan servicenämnden och hamnen, bara förutsättningslösa samtal.

– Jag blev förvånad när jag läste deras brev, säger han.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons