Annons

Hamnen nysatsar för att bli tryggare

Hamnen är Trelleborgs farligaste arbetsplats. Det visar en kartläggning av Arbetsmiljöverkets register som tidningen Dagens arbete har gjort. Men hamnen utlovar nu en storsatsning för att öka tryggheten.
Trelleborg • Publicerad 9 januari 2009
Trygghetsskapare Birgitta Larsson Lindersköld har anställts för att förbättra arbetsmiljön och rutinerna i Trelleborgs hamn. Bild: Tomas Nyberg
Trygghetsskapare Birgitta Larsson Lindersköld har anställts för att förbättra arbetsmiljön och rutinerna i Trelleborgs hamn. Bild: Tomas NybergFoto: 

Birgitta Larsson Lindersköld är den person som ska se till så att hamnen blir en säkrare arbetsplats i framtiden.

Hon anställdes som kvalitets- och miljösamordnare för några månader sedan, efter att Trelleborgs hamn fått kritik av Arbetsmiljöverket för att bland annat sakna tillräckliga rutiner för arbetsmiljöarbete. Enligt Lindersköld siktar nu hamnen högt.

Annons

- Under hösten har vi jobbat med att kartlägga alla risker och arbetsmoment. Nu i vår börjar vi med arbetsmiljöutbildningar för personalen, berättar hon.

I Dagens arbetes kartläggning får Trelleborgs Hamn 33 poäng av 48. Ju högre poäng desto mer kan finnas att anmärka på arbetsplatsen.

- Vi är på gång nu, det finns en del som måste förbättras, säger Leif Borgemark, vd för Trelleborgs hamn.

Hamnen sysselsätter sammanlagt 115 personer och många av dem jobbar med riskfyllda moment.

- Klart här finns risker, men vi har samtidigt mycket få skador och incidenter, bedyrar Leif Borgemark.

På Transportarbetarförbundet välkomnar Roger Jönsson, regionalt skyddsombud, att hamnen nu satsar på att förbättra arbetsmiljörutinerna.

- Det är något som oroat våra medlemmar. Även om personskador är ovanliga här.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons