Annons

Hamnen hyllas i helgen

På lördag firar Skåre hamn 75-årsjubileum. På programmet står utställning om den marina miljön, närkontakt med havsinvånare och ett boksläpp dagen till ära.
Trelleborg • Publicerad 28 juli 2011

För snart två år sedan kom Skåre byalags senaste bok ”Skåre – ett fiskeläge”. Det blev starten på ett nytt bokprojekt.

-Vi fick så mycket bilder och material så förra sommaren hade vi en fotoutställning. Det är synd om bilderna bara försvinner, då föddes idén att ge ut en bok med bara bilder, berättar Agneta Renström i Skåre byalag.

Annons

Men det blev inte bara bilder. Boken har kompletterats med texter om allt ifrån mat vid havet till väggmålningar, flora och fauna. I samband med morgondagens jubileum kommer ”Skåre – då och nu” att presenteras för allmänheten för första gången.

Skåre byalag har tillsammans med Fiskarföreningen och Skåre Båtklubb arbetat sedan i slutet av februari med 75-årsjubileet. Det har resulterat i ett digert program. Utställningen om den marina miljön kompletteras med en utställning med levande havsinvånare, det vill säga fiskar som finns i vattnen utanför Skåre. Om vädret tillåter bjuds det på båtturer och dessutom kan den okunnige få en lektion i hur man rensar fisk. Och så blir det en historisk avtäckning.

-Vi ska avtäcka ett monument om var Karl XII egentligen landsteg. Vi fick inte flytta Stavstensmonumentet men vi fick i alla fall sätta upp en skylt här, säger Hans Janstad.

Fotnot: Firandet på lördag pågår i Skåre hamn kl 11-16.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons