Hamnen hotas av fast länk till Europa
I många år har frågan om en bro över Fehmarn bält diskuterats. En bro skulle betyda mycket för Danmark och inte minst Sverige, som skulle få en fast förbindelse rakt ned till de europeiska länderna.
Samtidigt hårdnar konkurrensen mellan hamnarna i Sydsverige. Bland annat har hamnarna i Blekinge, både i Karlskrona och Karlshamn, ökat sin trafik med flera hundra procent de senaste åren, då trafiken från Östeuropa blivit allt intensivare.
De har nu börjat bygga ut hamnarna och bearbeta svenska regeringen för att med utökad infrastruktur skapa en naturlig länk från Östeuropa in i Sverige.
Arbetet med att bygga ut hamnen i Trelleborg har också börjat, men med en hårdnande konkurrens och en fast förbindelse rakt ned i Europa kan hamnens expansion vara hotad i framtiden. Hittills är det Tyskland som bromsat projektet och man har inte kommit fram till en lösning i finansieringen av bron. Men i slutet av juni träffades den danska transportministern Fleming Hansen och hans tyska motsvarighet Manfred Stolpe, minister för trafik- och byggfrågor, åter för att diskutera frågan.
– De har pratat om hur en bro skulle kunna se ut. Och vid årsskiftet träffas de igen för att prata om finansieringen, säger Hans Brändström, enhetschef för infrastrukturfrågor på Näringsdepartementet.
Han påpekar också att den svenska regeringen stöder projektet, vilket ytterligare skulle knyta Sverige närmare kontinenten. Dessutom är bron ett nyckelprojekt i EU för ökad integration och tillväxt.
Men på Trelleborgs hamn oroas man inte av att bron kommit ett steg närmare sitt förverkligande. Hamnens vd, Leif Borgemark, ställer sig tvivlande till att bron byggs inom de närmsta åren.
– Vi vet att det finns ett starkt intresse i Danmark men inte lika starkt från den tyska sidan, säger han.
– För en vecka sen hade vi en tysk EU-parlamentariker med ansvar för trafikfrågor på besök. Han hade ingen aning om något beslut. Utbyggnaden av hamnen bygger på en framtidsanalys som visar att färjetrafiken till och från Trelleborg kommer öka de närmaste åren. Det visar inte minst infrastrukturen i Östeuropa som blir allt bättre utbyggd.
– Vår analys ligger fem år framåt i tiden. Och ett femårsperspektiv är lång tid i dag, säger Leif Borgemark.
Han menar också att hamnen blir allt mer konkurrensutsatt och det gäller att tro på framtiden. Blekingehamnarnas stora expansion drabbar inte Trelleborg så mycket, de har olika marknader.
– Dessutom skiljer sig volymerna så mycket, säger Leif Borgemark och menar att Trelleborg fortfarande ligger långt före.
En annan aspekt är det naturliga avbrott som färjorna skapar för chaufförerna.
– Mellan Rödby och Puttgarden går det färjor en gång i halvtimmen och det är praktiskt taget en bro. Men det är ändå få chaufförer som väljer den vägen, säger Leif Borgemark.
Kristofer Naess
0410-545 000
kristofer.naess@allehandasyd.se
Bro över Fehmarn bälta
Det första förslaget på en bro över Fehmarn bält kom redan 1936.
Bron skulle i dag betyda att Sverige fick en fast länk till västra Europa och enligt prognoser från 2003 skulle elva miljoner människor passera bron varje år.
När väl beslutet är fattat beräknas projektet ta mellan sex och åtta år att genomföra och kosta cirka 40 miljarder svenska kronor.