Annons

Hamnen får bygglov för sex vindkraftverk

Samhällsbyggnadsnämnden i Trelleborg sa ja till bygglov för sex vindkraftverk i Trelleborgs hamn på sitt senaste sammanträde. Det handlar om verk som bara är 19 meter höga.
Trelleborg • Publicerad 24 december 2013
Det är sex verk av den här typen som står vid FMT som hamnen ska bygga på den östra pirarmen.
Det är sex verk av den här typen som står vid FMT som hamnen ska bygga på den östra pirarmen.Foto: Foto: Sara Johari

Orsaken till att de blir så låga är att de inte har konventionella vingar som snurrar på vanligt sätt, utan vertikalt.

Tanken är att de sex verken ska placeras på den östra piren, nästan längs ut på utfyllnaden.

Annons

Enligt kommunens översiktsplan ska vindkraftverk inte tillåtas närmare Trelleborgs stad än 20 gånger verkets höjd. Eftersom verken är 19 meter höga blir det ett avstånd på 380 meter. Enligt ansökan hamnar verken ungefär 750 meter från närmaste bebyggelse.

Det gör också att samhällsbyggnadsnämnden menar att risken för att någon i omgivningen ska utsättas för buller eller skuggpåverkan är mycket liten.

Tre instanser har yttrat sig om planerna, det gäller Sjöfartsverket, Trafikverket samt Malmö Lotsområde. Ingen av dem har några invändningar mot vindkraftverken. Sjöfartsverket uttryckte oro inför bländningsrisk, men fick då informationen att verken inte ska ha någon belysning.

De sex vindkraftverkens annorlunda konstruktion gör att de uppfattas på ett annat sätt än vanliga vindkraftverk. I stället för snurrande vingar ser man något som liknar en mast med en roterande tunna i toppen.

Tekniken är inte dock inte lika beprövad som konventionell vindkraft.

Lisa Kron
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons