Annons

Hamnen åter i fokus i Almedalen

Att vara med på en större arena, att belysa hamnutbyggnaden och arbetet med ungdomsarbetslösheten för rikspolitikerna. Och att idka en hel del lobbyverksamhet. Därför finns Trelleborgs kommun åter med på Almedalsveckan i juli.
Trelleborg • Publicerad 14 maj 2012
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

– Om inte vi är där och tar plats så gör någon annan det, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

När Trelleborgs kommun och Trelleborgs hamn placerar sin delegation i ett tält i Gotlandsbolagets trädgård den 3 juli så är man en av ganska få kommuner som är representerade på Almedalsveckan. Förra året var bara en handfull skånska kommuner på plats, men för Trelleborg börjar det bli en tradition att vara med på det evenemang där de tunga beslutsfattarna finns.

Annons

Precis som förra året är Trelleborgs hamn med. Ordförande Jan Isaksson och vd Tommy Halén ska argumentera för att fler än Trelleborgs skattebetalare ska vara med och betala för infrastrukturen till och från hamnen.

– Vi har fortlöpande investeringar att göra med hamnutbyggnaden, och det handlar om att få detta medfinansierat. Här kan vi påverka centrala beslutsfattare, och frågan är om vi har råd att inte ta vara på den möjligheten, säger Jan Isaksson (M), ordförande i Trelleborgs hamn.

Det blir en paneldebatt i ämnet med bland annat Miljöpartiets förra språkrör, Maria Wetterstrand, och med Stig-Björn Ljunggren som moderator.

Under de fyra timmar som kommunen har till sitt förfogande ska även arbetsmarknadsnämnden berätta om kommunens åtgärder mot ungdomsarbetslösheten, och målet att ha Sveriges lägsta ungdomsarbetslöshet. Även där blir det en paneldebatt, med bland andra riksdagsledamoten Margareta Pålsson.

Under Almedalsveckan är det många som vill få fram sina budskap, men Ulf Bingsgård är inte rädd att försvinna i mängden.

– Vi tar hellre risken att drunkna i bruset än att inte vara med överhuvudtaget, säger han.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons