Annons

Hamnchef oroas ej över nya säkerhetsregler

Från 1 juli i år ska alla Sveriges hamnar med internationell trafik klara de nya statliga reglerna för säkerheten. Annars kan Sjöfartsinspektionen stänga hamnarna för internationell trafik.
Trelleborg • Publicerad 7 januari 2004

Leif Borgemark, vd för Trelleborgs hamn, känner ingen oro för att hamnen inte ska klara de nya säkerhetsbestämmelserna. - Vi känner oss ganska trygga. Vi har redan arbetat med att höja säkerheten i Trelleborgs hamn under ett antal år och får nu diskutera hur vi ytterligare ska göra hamnen säkrare, säger han. Bakgrunden till den nya statliga regleringen av säkerheten är att kraven på säkerhet i hamnar med internationell trafik ökat sedan 11 september 2001. Det svenska regelverket anpassas nu till det internationella för att skydda hamnarna mot bland annat terrorangrepp. Reglerna gäller för alla hamnar i Sverige med internationell trafik, mellan 200 och 250 anläggningar. Under våren ska en riskanalys genomföras och en bedömning göras av vilken risknivå hamnarna ska placeras på. Man räknar med tre olika risknivåer för svenska hamnar. Det hela ska leda till en säkerhetsplan som Sjöfartsinspektionen sedan ska gå igenom och godkänna. Sjöfartsinspektionen ska även ha tillsyn av hamnarna, så att säkerhetsplanen följs och säkerhetsarbetet dokumenteras. - Ibland kommer dock säkerheten i konflikt med andra intressen, säger Leif Borgemark. En 100-procentig säkerhet innebär att det blir stora svårigheter även för våra kunder, lastbilarna som ska in i hamnen. Enligt Leif Borgemark innebär de nya säkerhetsreglerna troligen också att allmänheten får ännu mindre tillträde till hamnen och får nöja sig med att titta på verksamheten från Ångkvarnen. - Och några oidentifierade personbilar kan inte köra i hamnen, säger Leif Borgemark.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons