Annons

Hamnbolaget vägrar betala utdelning till kommunen

Trots att kommunfullmäktige beslutade om att det helägda bolaget Trelleborgs hamn AB ska betala 3,5 miljoner kronor i utdelning vägrar styrelsen att föreslå utdelning.
Trelleborg • Publicerad 13 juni 2009

TRELLEBORG. – Bolaget har en god ekonomi och bör kunna lämna den utdelning som ägaren beslutat om, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg.

Ulf Bingsgård är mycket upprörd över att hamnbolagets styrelse inte vill godkänna att bolaget lämnar utdelning till kommunen enligt kommunfullmäktiges beslut.

Annons

– Jag kommer att gå på årsstämman och begära att bolaget lämnar den utdelning som är beslutat, säger han.

Eftersom kommunen äger alla aktier i hamnbolaget är det kommunens representant Ulf Bingsgård som också har alla rösterna på bolagsstämman.

– Om styrelsens åsikt är att bolaget går så dåligt att man inte kan lämna utdelning på 3,5 miljoner kronor måste man ju ifrågasätta om bolaget kan hantera en utvidgning som beräknas kosta en miljard, säger Ulf Bingsgård.

Ordförande i bolaget är Bingsgård partibroder Jan Isaksson (M). Han har varit med och fattat det kontroversiella beslutet som alltså går helt emot ägarens vilja.

– Det har inte varit en enkel fråga. Vi har diskuterat och dividerat fram och tillbaka och frågat oss om vi verkligen kan fatta ett sådant här beslut, säger Jan Isaksson.

Jan Isaksson menar att styrelsen mer eller mindre tvingats att fatta beslutet om att rekommendera stämman att inte lämna någon utdelning för 2008.

– Vi arbetar efter aktiebolagslagen och måste endast se till bolagets bästa, säger Jan Isaksson. Om vi menar att en utdelning skulle vara skadlig för bolaget och ändå beslutar om det så kan vi bli personligen ansvariga för den skada som bolaget skulle lida.

Motivet till att styrelsen menar att det vore fel att lämna utdelningen är att läget förändrats markant sedan kommunfullmäktige fattade beslut om utdelningen.

– Beslutet fattades ju i höstas och då visste man inte hur utvecklingen skulle bli, säger Jan Isaksson. Lågkonjunkturen påverkar hamnen i mycket stor utsträckning.

Enligt Jan Isaksson har trafiken på hamnen gått ned kraftigt på grund av lågkonjunkturen.

Annons

– Vi befinner oss inte längre i fritt fall nedåt, men vi ser inga tecken på återhämtning heller, säger han. I den här situationen vore det fel att rekommendera utdelning. Vi ser bara till bolagets bästa.

Jan Isaksson medger dock att det varit ett mycket svårt beslut.

– Det känns ju fel att jag går emot vad alliansen beslutat om i budgeten, säger han.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons