Annons

Hamnbolaget fick rätt i kammarrätten

Trelleborgarna får inte ta del av avtalet för hamnbolagets vd Leif Borgemark. Men i andra hamnbolag är man desto öppnare med anställningsavtalen.
Trelleborg • Publicerad 9 februari 2005

Trelleborgs Allehanda begärde i oktober förra året att med stöd av offentlighetsprincipen få ta del anställningsavtalet för vd:n för Trelleborgs hamn AB, Leif Borgemark. Men bolaget hänvisade till paragrafer i sekretesslagen och avslog därför tidningens begäran.

Allehanda överklagade beslutet till kammarrätten i Göteborg som dock valde att gå på hamnbolagets linje. Därmed är anställningsavtalet som reglerar lön och andra förmåner hemligt för allmänheten.

Annons

– Leif Borgemark valde att inte lämna ut avtalet. Jag trodde att han hade fel men han fick rätt i kammarrätten, säger Egil Ahl (s), styrelseordförande i Trelleborgs hamn AB. Men fem mil österut gäller andra principer i ett liknande bolag. Ystads hamn AB gör en annan bedömning av gällande lagar och lämnar i stället ut samtliga uppgifter som rör vd Lars Börjessons anställningsavtal.

– Vi har det generellt så att sådana här affärshandlingar, som avtal med kunder, är belagda med sekretess med hänvisning till konkurrensskäl. Men för övrigt har vi, vad vi förstår, stora skyldigheter som kommunalt bolag att lämna ut handlingar, säger Klas Persson, personalansvarig på Ystads hamn.

Ystads hamn AB ägs av Ystads kommun. Trelleborgs hamn AB ägde tills nyligen till 50.35 procent av kommunen. Men kommunen kommer nu att bli ensam ägare av bolaget. Trots det är det alltså mindre öppenhet som gäller än i Ystad.

Egil Ahl vill inte kommentera varför man inte valt samma öppenhet som i Ystad. Han anser dock att det inte har funnits några konstigheter i anställningsavtalet med Leif Borgemark.

– Han fick ett 12-årsförordnande när han började men det gick ut i höstas, säger Egil Ahl.

Avtalet innebar, enligt Egil Ahl, att Leif Borgemark hade möjlighet att sluta i bolaget när avtalet löpte ut och kvittera ut ersättning på runt 70 procent av lönen fram till pensionen.

Men eftersom Leif Borgemark ska fortsätta jobbet som vd kommer den ersättningen inte att falla ut. I avtalet ingick enligt Egil Ahl även tjänstebil. Förhandlingar om ett nytt avtal pågår nu mellan Trelleborgs hamns styrelse och Leif Borgemark. Enligt uppgifter i Sydsvenskan hade Leif Borgemark 2003 en årslön från Trelleborgs hamn AB på 1113400, vilket motsvarar en månadslön på 93 000 kronor. Uppgiften har man fått genom att ta summan för löner och andra ersättningar till styrelse och vd som redovisas i bolagets årsredovisning. Därefter har man dragit av summan för arvoden till styrelseledamöterna.

Vad lönen landar på i det nya avtalet kan Egil Ahl inte avslöja.

– Det rör sig om marknadsmässiga löner och förmåner som är jämförbara med liknande position i det privata näringslivet, säger Egil Ahl.

Magnus Aspegren

Annons

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons