Hamnarbetena snart färdiga

Snart är arbetena i Smygehamns hamn klara. Just nu läggs bryggorna ut och rören som ska föra friskt vatten in i bassängen täcks över.
Trelleborg • Publicerad 29 mars 2005
Pumpstationen står nästan så långt i söder man kan komma i Sverige. Bild: Claes Nyberg
Pumpstationen står nästan så långt i söder man kan komma i Sverige. Bild: Claes NybergFoto: 
Daniel Persson och Rolf Skuggevik arbetade tillsammans med dykaren Mats Bagge för att sätta fast gjutformar kring röret som ska leda friskt vatten in till hamnen i Smyge. Bild: Claes Nyberg
Daniel Persson och Rolf Skuggevik arbetade tillsammans med dykaren Mats Bagge för att sätta fast gjutformar kring röret som ska leda friskt vatten in till hamnen i Smyge. Bild: Claes NybergFoto: 

Invigningen av den ombyggda hamnen i Smygehamn är planerad till 12 april.

Nu pågår som bäst de sista arbetena i hamnen, med att sätta ut bryggor och täcka över röret som ska föra in friskt vatten i hamnbassängen.

Dykaren Mats Bagge fäste på tisdagen tillsammans med Daniel Persson och Rolf Skuggevik gjutformar kring röret där det går in i själva hamnbassängen. Ett tufft jobb, speciellt för Mats Bagge som tvingades bulta fast fästspännena under vattnet.

– Man får ju mycket sämre kraft under vattnet, så man får bulta desto fler gånger, berättar Daniel Persson och Rolf Skuggevik.

Troligen blir jobbet med att sätta ut bryggor och fixa till det sista kring röret in till bassängen inte klart denna vecka utan först nästa vecka.

De nya bryggorna i hamnbassängen i Smyge får en annorlunda utformning än de tidigare bryggorna, med så kallade Y-bommar. Det ska bli plats för fler båtar i hamnen med de nya bryggorna är det tänkt. Cirka 20 nya platser bli det, enligt planerna.

Den nya pumpstationen som ska föra in friskt vatten till hamnbassängen från havet står nu också på plats nästan vid själva huken i Smygehamn, det vill säga Sveriges sydligaste udde. Så att det blir Sveriges sydligaste pumpstation står utom allt tvivel.

Lösningen som nu genomförs innebär inte att inflödet av tång in till hamnen upphör, men den ökade omsättningen av vatten och utströmningen från innerbassängen ska förhoppningsvis leda till att tången inte stannar och ligger kvar i bassängen, ruttnar och börjar lukta.

När alla åtgärder är klara ska verkan på hamnbassängen utvärderas. Förhoppningen är att inga fler åtgärder ska behövas, men det finns pengar avsatta även framöver, om det behövs ytterligare arbeten i hamnen.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.