Annons

Hamnarbete riskerar bli försenat vid blockad

Sedan midnatt mellan söndag och måndag blockerar Transportarbetareförbundet allt övertidsarbete och alla nyanställningar och tillfälliga anställningar i hamnarna. För Trelleborgs hamn innebär det att det kan bli förseningar, både av lastning och lossning av färjor, järnvägsvagnar och i logistikcentrum.
Trelleborg • Publicerad 27 maj 2008
Logistikcentrum i Trelleborgs hamn kommer att drabbas nu när Transportarbetareförbundet förklarat allt övertidsarbete, alla nyanställningar och alla tillfälliga anställningar i blockad från natten till måndagen. Bild Tomas Nyberg
Logistikcentrum i Trelleborgs hamn kommer att drabbas nu när Transportarbetareförbundet förklarat allt övertidsarbete, alla nyanställningar och alla tillfälliga anställningar i blockad från natten till måndagen. Bild Tomas NybergFoto: 

Stockningar kan uppstå med trailersläp som ska köras iland från färjor samtidigt som lastbilarna rullar in för att komma ombord på färjorna. I logistikcentrum körs bilar och järnvägsvagnar in för att lossas till mellanlagring eller lasta i väntan på vidare transport.

- Det är dagligen som vi använder oss av övertidsarbete och tillfälliga anställning, säger Mats Larsson logistikansvarig i Trelleborgs hamn. Behöver kan ju uppstå när som helst, folk blir sjuka, barnen blir sjuka. Orsaken till Transports blockad är att arbetsgivarsidan vill riva upp det avtal från 1974 som säger att arbetarna i hamnen deltar i utläggningen av arbetsscheman, övertid och skiftsystem. Hamnbolagen ska kunna möta fartygens något osäkra ankomsttider med flexibilitet.

Annons

Däremot är det inte någon konflikt kring löneförhöjningarna i det nya avtalet.

Transports medlemmar är inblandade i de flesta arbetsmoment i hamnen, lastning och lossning av fartygen, av järnvägsvagnar och lastning och lossning i hamnens logistikcentrum. I alla dessa moment kan det snabbt bildas köer.

- Vi försöker täcka in med sommarvikarier som redan har sina anställningsavtal klara, säger Mats Larsson. Det är inte mycket vi kan göra för att minska konsekvenserna. Kanske ändra lite i planeringen, göra den mer effektiv.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons