Annons

Halv miljon för oljeläcka

Hovrätten slår fast en dom från Trelleborgs tingsrätt som innebär att bensinjätten Preem får betala för en oljeläcka vid en fastighet i Trelleborgs kommun.
Trelleborg • Publicerad 12 december 2005

Domen innebär att Preem får betala försäkringsbolaget If för saneringen vid fastigheten på Söderslätt samt rättegångskostnader i både tingsrätt och hovrätt. Sammanlagt över en halv miljon kronor.

Läckan hittades under våren år 2000 då en stor fläck på husväggen upptäcktes. Under sommaren upptäckte man även att dricksvattnet var förorenat. Det var grönfärgat och luktade olja. Vid en skadebesiktning konstaterades att oljetanken var hel men att brunnen innehöll olja och att oljeblandat vatten sugits in i ledningarna som skadats.

Annons

Saneringsarbetet kostade sammanlagt 195000 kronor och betalades av fastighetsägarens försäkringsbolag, If. Bolaget begärde i sin tur tillbaka pengarna från Preem som levererat olja till fastigheten.

Men Preem ville inte betala några pengar utan drev ärendet vidare till Trelleborgs tingsrätt. Försäkringsbolaget hävdade att man först haft en muntlig överenskommelse med Preem om att de skulle stå för kostnaderna. Något som bensinföretaget nekade till.

If menade vidare att det inte råder något tvivel om att skadan uppstått på grund av att oljetanken överfyllts vid någon av Preems leveranser till fastigheten. Tanken ska ha överfyllts eftersom tankbilsföraren inte kopplat in det överfyllningsskydd som finns. Men även detta förnekades av Preem.

Trelleborgs tingsrätt dömde i våras till försäkringsbolagets favör men domen överklagades av Preem vidare till hovrätten. Hovrätten har nu fastslagit domen som innebär att Preem får betala sammanlagt 504000 kronor i skadestånd och för rättegångskostnader.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons