Annons

Hallonälskare valde ut favoriten

Bodarpsgården ordnade hallonprovning och besökare röstade fram Glen Ample som bästa hallonsorten.
Trelleborg • Publicerad 23 juli 2006
Sara och Anna Tunberg tar för sig av provsmakningarna. Bild: Claes NybergFoto: 
Kerstin Biärsjö trivs bland hallonplanterna. Bild: Claes NybergFoto: 

Fyra sorters hallon från tre olika länder var det som slogs om förstaplatsen i hallonälskarnas hjärtan. Glen Ample och Glen Prosen kommer från Skottland, Tulameen kommer från Holland och Algonquin kommer från Canada.

– Vi hade ingen aning om hur många som skulle dyka upp på provningen men här har redan varit många, säger Kerstin Biärsjö som tillsammans med sin man Johan bjudit in allmänheten till sin hallonodling på gränsen mellan Trelleborg och Vellinge.

Annons

Paret började med hallonodlingen 2002 och har efter hand utvidgat verksamheten. I dag har de 6000 meter odlingar och 100 meter krusbär.

– Men krusbär är det ingen större efterfrågan på, säger Johan Biärsjö.

Bodarpsgårdens hallon säljs runt om i hela Sverige. De kan hålla sig fräscha i en vecka om de hålls kylda hela tiden.

– Men vi vill helst ha kortare transporter. Men med 12 ton bär per säsong blir ju näset här nere mättat, säger Johan Biärsjö. Mellan hallonraderna är det oerhört hett. Solen steker och uppsatta vinskydd gör att det nästan är helt vindstilla. Här brukar vanligtvis bara hallonplockarna få befinna sig.

– Vi är noggranna med hygienen. Det är därför vi inte har självplock här, då kan man inte hålla samma kvalité, säger Kerstin Biärsjö.

Gården har för närvarande 20– 25 plockare.

– Men vi behöver egentligen fler. Vi hinner inte riktigt med att plocka allt, säger Kerstin Biärsjö.

Plantorna har klarat sig bra i värmen eftersom de har automatisk vattning genom slangar tre timmar om dagen. Men det finns många svårigheter med odlingen.

– Man kan få sjukdomar på plantorna. Och för mycket regn är inte heller bra. Det var nog svårare med hallonodling n vi hade trott när vi gav oss in på det, säger Kerstin Biärsjö.

Gården producerar även sylt och marmelad, men Kerstin Biärsjö tycker om bären precis som de är.

Annons

– Det är ju såhär man ska äta dem, ler hon när hon går och plockar ett och annat solvarmt bär mellan de långe odlingsraderna.

Och vinnaren Glen Ample? Ett stort runt bär med utmärkt smak som fick runt hälften av de 130 rösterna.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons