Annons

Hallå där Gustaf Centervall...

... från Trelleborgs församling som precis har haft premiärringning av de nyrenoverade kyrkklockorna i St Nicolai kyrka, fem månader senare än beräknat.
Trelleborg • Publicerad 29 november 2007
Foto: 

Hur lät det?

- Jättebra. Man kan höra en mycket renare klang nu när klockorna befriats från den femhundra år gamla smutsen som täckt dem.

Annons

Nån annan skillnad man kan höra?

- Ja, slaghjulen är översedda så man kan höra att de ringer jämnare än tidigare.

Får vi höra alla tre klockorna ringa i fortsättningen?

- Nej. Lillklockan ringde vi bara i förrgår för att höra hur det lät. Annars använder vi bara Storklockan från 1559 och Magdalenaklockan från 1501.

Varför bara två?

- Den tredje passar liksom inte in. Kykrklockor är stämda i olika tonarter och Lillklockan är inte gjord för att höra ihop med de två andra. Därför använder vi inte den.

Har ni redan beställt tid för nästa gång de ska rengöras?

- Nej, det tar nog minst hundra år innan det behövs igen.

Vad hamnade notan på?

- Runt en halv miljon. men jag har precis fått besked på att vi får hälften av Lunds stift. Projektet blev ju försenat och hade det dröjt längre så fanns det risk för att de pengarna skulle brinna inne. Men nu är det ingen fara.

Annons

När kan vi lyssna på klockorna nästa gång?

- På söndag klockan tio när vi ringer in till mässan.

Vem drar i snöret då?

- Det finns inget snöre. Numera trycker man på en knapp. Och det gör vaktmästaren.

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons