Annons

Hallå där...

Trelleborg • Publicerad 10 september 2004
Åsa Bill längst till vänster! BILD: CLAES NYBERG
Åsa Bill längst till vänster! BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Åsa Bill på Trelleborgs museum, du har varit på kurs om smuts?

– Ja, det låter kanske tråkigt, men det var jätteintressant. Städar man av saker många gånger så blir de till sist slitna. Vi hade föreläsningar om mögelsanering, om "housekeeping", att hålla koll på sakerna hela tiden, och en lite mer filosofisk diskussion om vad som är smuts och vad som är patina.

Annons

Vad är skillnaden mellan smuts och patina?

– Det är nästan tillfället som avgör. Gamla smutsiga saker kan vara viktiga. Om exempelvis kungen blivit skjuten och det är blod efter honom på något föremål, då är det patina. Men är det någon annan som blött näsblod på sakerna, då är det smuts. Sådant som är en del av föremålets historia är patina.

Men mögel är alltid smuts - det är inte bra för föremålen.

Är smutsen ett stort problem för er?

– Nej, inte större än för andra museum. Men vi måste vara så mycket mer försiktiga än privatpersoner. Många saker har funnits här i hundratals år och då kan man inte fara fram hur som helst.

Är det inte bara att plocka fram skurpulvret?

– Nej det är inte det! Man använder så lite som möjligt. Hemma kan man städa och skrubba, men här får man vara försiktigare, så man inte river sönder fanér och lövtunn intarsia i trä. Skurpulver har vi aldrig " möjligen vatten. På historiska museet har de avjoniserat vatten, men de har äldre saker. Vi har Skateholmsutställningen, förstås, och den städade vi faktiskt nyligen. Då var det liten pensel som gällde, och dammsugare en bit ifrån, med nät över munstycket.

Vad var det mest häpnadsväckande ni fick lära er?

– Vad man kan göra med laser nu för tiden. Rengöra papperskonst från nikotinbeläggning till exempel. Men det är bara på försöksstadiet. Personligen lärde jag mig att sätta tätningslist runt munstycket när man dammsuger, så man inte slår emot möblerna. Det borde jag räknat ut för länge sedan!

Lars Thulin

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons