Annons

Hallå där...

Trelleborg • Publicerad 26 juni 2007

...Nils-Henrik Larsson, ledamot för gren två i släktföreningen Rusthållare Christoffer Sörenssons och Martha Christensdotters ättlingar, som firar 40-årsjubileum i höst.

@05 Funktion olåst inget indrag:Vad är det som är så speciellt med er släktförening?

Annons

– Vi är åtta grenar som utgår från Martha och Christoffers barn och vi har ungefär 140 medlemmar. Det är bara i gren tre som det tar totalt stopp. Där har vi inte hittat någon med anknytning, men vi letar. Vi har kartlagt släkten till 1600-talet, men det finns spår ända tillbaka till 1400-talet. Vi har en släktkarta från i original 1910 som är väldigt utförlig och fint gjord.

@05 Funktion olåst inget indrag:

Vad är det som är så fascinerande med släktforskning?

– Att komma tillbaka till sina rötter och se vart släktingarna kommer i från. Du och jag kanske är släkt, det vet man ju inte. Det har till exempel visat sig att mina föräldrar var kusiner.

@05 Funktion olåst inget indrag:

Vad har du för tips till den som vill börja släktforska?

– Att ta det steg för steg. Börja med en generation och se var de kom i från och gå sedan nästa. I vår släkt började allt i Gylle. Man kan åka till landsarkivet i Lund och läsa i böckerna, men även till Köpenhamn, eftersom vi faktiskt tillhörde Danmark en gång.

@05 Funktion olåst inget indrag:

Vad är det svåraste med att släktforska?

– Det är inga problem att spåra på min fars sida, men på min mors är det svårare. Det är inte helt lätt att förstå gammelsvenskan i kyrkoböckerna heller.

Christina Malmberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons