Häktades – och blev av med jobbet

När den 27-årige Trelleborgaren häktades misstänkt för grov misshandel nekades han möjlighet att kontakta sin arbetsgivare. Och fick sedan sparken från jobbet.
Trelleborg • Publicerad 5 januari 2009

Nu begär mannen via sin advokat ersättning från staten på totalt 160 000 kronor för lidande och inkomstbortfall.

I september förra året häktades mannen misstänkt för grov misshandel. Enligt den skadeståndsansökan som nu lämnats in till Justitiekanslern skulle 27-åringen jobba nästa dag men trots flera propåer till polis och häktespersonal fick han inte kontakta sin arbetsgivare för att tala om att han inte kunde infinna sig på jobbet. Inte heller fick han tillstånd att kontakta sina föräldrar så att de i sin tur kunde meddela arbetsgivaren.

När 27-åringen sedan släpptes en månad senare hade han, enligt skadeståndsanmälan, blivit av med jobbet på grund av att han inte dykt upp som han skulle.

Vid rättegången i början av november friades han sedan från misstankarna om grov misshandel. Efter frisläppandet har han förgäves försökt få tillbaka sin anställning.

27-åringens advokat kontaktade visserligen arbetsgivaren dagen efter, eller samma dag som häktningen. "Såvitt jag kunde förstå hade chefen dessförinnan inte fått något besked om varför X uteblivit från arbetet på morgonen den 22 september" skriver advokaten till Justitiekanslern".

Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.