Annons

Haglösabor vill ha kommunalt va

25 Haglösabor skriver till Kommunal teknik och undrar vilka förutsättningar det finns för kommunalt vatten och avlopp i byn.
Trelleborg • Publicerad 5 augusti 2003

Det är efter att de fått information om vilka krav som finns för enskilda avlopp, med filterbädd, som byborna skriver till Kommunal teknik. "Vi i Haglösa har kommit fram till att allt talar för kommunalt vatten och avlopp" menar byborna. Lars Thysell är va-chef i Trelleborg och säger att det kommit in mängder med ansökningar om att få ansluta sig till kommunalt va. - Projektavdelningen utreder alla ansökningar som kommer in, säger Lars Thysell. Det är inte säkert att utredningarna kommer fram till att den bästa lösningen är att ansluta till kommunalt va. Det kan finnas andra alternativa lösningar som är bättre eller så får fastighetsägarna själva bekostar delar av utbyggnaden. I Fru Alstad till exempel bekostar 13 fastighetsägare själva grävarbetena för att få anslutning till kommunalt va. Förutsättningarna för att det ska löna sig att ansluta kommunalt va ökar dock ju fler som vill vara med. - Det har kommit in så många ansökningar och det kommer fortfarande in nya, så jag tror att det kommer att ta hela hösten och vintern att utreda förutsättningarna i alla fall, säger Lars Thysell. En bakgrund till att allt fler fastighetsägare i kommunen ansöker om att få ansluta sig till kommunalt va är att miljönämnden ställer tuffa krav på de enskilda avloppen, som ska vara miljögodkända. Målet är att alla ska vara godkända 2010. Det räcker inte med enbart trekammarbrunn, utan det måste även finnas filterbädd. I några fall har fastighetsägare hotats av vite på 50 000 kronor om de inte ordnar så att avloppen blir miljögodkända.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons