Habilitering för vuxna flyttas till Malmö

Vuxenhabiliteringen i Trelleborg drabbas hårt när Region Skånes förvaltning Habilitering och hjälpmedel tvingas att dra åt svångremmen och spara pengar under kommande år.
Trelleborg • Publicerad 23 juni 2003

I ett förslag från den regionstyrda förvaltningen föreslås att Vuxenhabiliteringen i Trelleborg och i Malmö slås samman. I praktiken innebär förslaget att verksamheten i Trelleborg flyttas till Malmö. Även om enstaka behandlingar fortfarande kommer att ges i Trelleborg tvingas de flesta patienter att i framtiden ta sig till Malmö för behandling. Bland patienterna finns personer med psykiska och fysiska skador som får hjälp tillbaka till ett drägligt liv. Det slutgiltiga beslutet om sammanslagningen tas av Nämnden för habilitering och hjälpmedel i dag. - Vi har inte drabbats av något sparbeting, men vi är tvungna att vidta vissa åtgärder för att kunna visa ett nollresultat under nästa år. Även om det är oundvikligt att någon drabbas hoppas vi att det märks så lite som möjligt, säger Anders Zachrison, förvaltningschef på Region Skånes Habilitering och hjälpmedel. De tiotalet anställda i Trelleborg flyttar, enligt förslaget, från slitna lokaler till helt nya på sjukhusområdet i Malmö. Att de gamla lokalerna i Trelleborg är i stort behov av renovering är även ett av skälen till att Vuxenhabiliteringen kan flyttas. - Det blir för dyrt att skaffa nya lokaler i Trelleborg. Dessutom har vi haft problem med chefsrekryteringen i Trelleborg, säger Anders Zachrison, som dock framhäver att en del patienter kommer att få hjälp i Trelleborg även i framtiden. - Men då får personalen åka från Malmö till Trelleborg för att genomföra behandlingarna, säger Anders Zachrison. Vuxenhabiliteringen i Trelleborg är en av Habilitering och hjälpmedels 34 enheter i Skåne. Enligt förslaget ska även Vuxenhabiliteringen i Ängelholm och Helsingborg samt Barn- och ungdomshabiliteringarna i Simrishamn och Ystad slås samman.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.