Annons

H C Andersens ande svävade över Skegrie

"Har ni spelat teater förr?" frågade Piggsvinsteaterns kvicke Håkan Carlsson. "Ja!", svarade barnen som tolkade berättelser av sagokungen HC Andersen i fredags.
Trelleborg • Publicerad 20 november 2005
Per-Henrik Christmar, till vänster, spanade in Håkan Carlssons yviga kroppsspråk.
Per-Henrik Christmar, till vänster, spanade in Håkan Carlssons yviga kroppsspråk.Foto: 
Axel Caprille lekte att han var på Hawaii och låg och solade. BILD: TOMAS NYBERG
Axel Caprille lekte att han var på Hawaii och låg och solade. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

En försmak inför i kväll, då Piggsvinsteatern ger H C Andersens Elddonet i Skegrie matsal klockan 18.30, blev det i fredags då 16 elever i klass 2 på skolan fick släppa loss.

Aktörer från Piggsvinen kom till skolan för att få barnen att spela teater. – Det här är jätteroligt! H C Andersens sagor har vi läst, Näktergalen och Den fula ankkungen till exempel, berättade Amanda Gustafsson entusiastiskt.

Annons

I samma ögonblick kom Oscar Eklind för att intyga att han gillade Piggsvinens besök i skolans matsal.

– Visst är det kul, tyckte Oscar.

Teaterstycken

Från Piggsvinsteatern kom, förutom Håkan Carlsson och Per-Henrik Christmar även Hanna Strandberg, för att få barnen att fantisera och improvisera fram små teaterstycken.

– Vad tänker du på när du hör ordet apelsin? frågade det ena barnet.

Svaret kom blixtsnabb från klasskamraten:

– Njam, njam...

Associationer, lekar där barnen fick härma häst, hund och katt. Rörelser som visar hur man cyklar, går eller kopplar av på en badstrand på solrika Hawaii.

Fantasin blev i det närmaste gränslöst när barnen kom igång.

Denna Workshop som hölls på Skegrie skola sker parallellt med teatergruppens turné med föreställningen Elddonet, som även ska ges på Pilevallskolan och Bäckaskolan.

Annons

Sagan om den fattige soldaten som finner ett magiskt elddon och får höra om prinsessan, som är inspärrad i ett torn, framförs för barn, syskon och föräldrar. – Skillnaden mellan den ursprungliga sagan om elddonet och vår version är att soldaten är snällare i vår tappning, berättar Håkan Carlsson.

Skratt och fnitter, yviga gester och återhållsamma rörelser. Likna en dörrmatta, stol eller en giraff. Leken och fantasiexperimente livade upp stämningen.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons