Gynnsamt väder för bärgning

Albakor är snart av Kullagrundet. Enligt planerna skulle fartyget lyftas av grundet på torsdagskvällen. Men arbetet har försenats och Albakor låg ännu sent på fredagseftermiddagen kvar.
Trelleborg • Publicerad 29 mars 2002

BILD: TOMAS NYBERG - Optimismen från torsdagen har lagt sig. I den här branschen är det alltid något som kommer till och försenar arbetet, sa Mats Andersson, överinspektör på Sjöfartsverket i Malmö, på fredagen. Situationen var annorlunda på torsdagen. Då verkade allt vara klart för en snabb bärgning. - Fartyget ska transporteras i fem knops fart till Ystads hamn. Resan tar ungefär fyra timmar och eftersom bärgningsbolaget vill navigera in i hamnen när det är ljust beräknas Albakor vara framme i Ystad vid sextiden på fredagsmorgonen, sa Sjöfartsverket inspektör Niklas Andersson som var på vid bärgningsplatsen på torsdagen. De danska bärgningsfartygen Samson och Breiflabb var på plats tidigt på skärtorsdagen. De hade tagit sig till Kullagrundet från Jylland tillsammans med två danska bogserbåtar. Bärgarna lät dykare gå ner för att se över skadorna och därefter pumpades stora mängder vatten ut. Sedan lyftes Albakors akterparti med hjälp av lyftpontonen Breiflabb. - Fören gick ner och utrymmen fylldes återigen med vatten, förklarade Mats Andersson förseningen. På fredagen gick dykare ner igen och sedan var det dags för en ny länspumpning. 400 kubikmeter vatten ska bort. - Lyftkranen Samson ska lyfta upp fören och sedan ska det vara klart. Men när bärgningen är klar kan jag inte säga, sa Mats Andersson på fredagseftermiddagen. Kustbevakningen är på plats för att följa arbetet och är beredda att rycka in om det blir något oljeläckage i samband med bärgningen. I Ystad ska Albakor repareras för att därefter bogseras till Kaliningrad. Bärgningsarbetet beräknas kosta 5 miljoner kronor och det är det ryska rederiets försäkringsbolag som står för kostnaderna. Albakor har stått på Kullagrundet sedan 11 februari då det ryska fiskefartyget med 37 mans besättning navigerade helt fel. Samtliga ombord kunde undsättas. Andrestyrmannen, som vid grundstötningen hade ansvaret för fartyget, dömdes till två månaders fängelse för grovt sjöfylleri.

Martin Falkenby martin.falkenby@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.