Annons

Gympan håller seniorerna i trim

Kämpinge GF må vara mest känd för sina framgångar i hopprep och trupp-gymnastik, men i föreningen samsas elitgymnasterna med glada seniormotionärer.
Trelleborg • Publicerad 25 oktober 2007
Ann Nessel har lett seniorpasset sedan starten 2003.
Ann Nessel har lett seniorpasset sedan starten 2003.Foto: 
Hans-Ove Bramsved sträcker ut på sin matta. Han gillar seniorpasset för att övningarna går att anpassa efter kapacitet.
Hans-Ove Bramsved sträcker ut på sin matta. Han gillar seniorpasset för att övningarna går att anpassa efter kapacitet.Foto: 
"Från barnaår till silverhår". Kerstin Bergstrand har gympat länge i Kämpinge GF. bild: claes Nyberg
"Från barnaår till silverhår". Kerstin Bergstrand har gympat länge i Kämpinge GF. bild: claes NybergFoto: 

Det råder febril aktivitet i Kämpingehallen. Gymnastiksalen, som för dagen är avdelad av en rad bänkar, är stor och ljus. I den lilla delen trängs madrasser med rockringar och andra gymnastikredskap. I den stora delen joggar ett 40-tal pensionärer runt och gör armrörelser, påhejade av instruktör Ann Nessel.

– Och så tar vi fram de blå mattorna så ska vi ha en lång stretching!

Annons

Ann Nessel saktar in och ropar åt sina motionärer att det är dags att slappna av och sträcka ut. Musiken, som var lugn redan under löpmomentet, blir nu ännu lugnare. Solen strilar in genom panoramafönstret längst nere i hallen.

Det är tisdag förmiddag och veckans seniorgymnastik-pass börjar lida mot sitt slut. Dagens motionsgrupp består av ett helt gäng damer och en och annan herre. Intresset för passet har varit stadigt högt sedan starten, säger Ann Nessel.

– Vi brukar väl vara mellan 40 och 50 deltagare. Ibland mer än det till och med. Deltagarna kommer överallt ifrån i kommunen. När Kämpinge GF grundades 1973 hade föreningen bara 15 medlemmar. Nu har medlemsantalet vuxit till 1600, och åldersfördelningen bland medlemmarna är bred. Man har, som det i föreningen väl använda ordspråket "Från barnaår till silverhår" antyder, satsat på ett brett utbud av motionsformer. Knattegympa, mammapass och seniorgymnastik ger medlemmarna möjlighet att träna här hela livet.

Kerstin Bergstrand berättar att hon har tränat i föreningen länge. Först på kvällstid, och nu efter sin pensionering har hon börjat gå på seniorgympan.

– Jag gillar det här passet föör det innehåller rörelser som är bra för kroppen.

Ann Nessel har lett seniorgympan sen den startade 2003, och tycker att det är ett roligt pass att leda. Extra kul blir det eftersom deltagarna är engagerade i träningen och ger positiv respons på övningarna. Hon berättar att seniorgympan var det första passet som hölls när den nya hallen invigdes 2003.

Just nu står hon uppflugen på en stor grön kub, för att synas ordentligt även för de som är längst bak i hallen. Med klar röst ropar hon ut tydliga instruktioner om rörelserna samtidigt som hon visar själv. Motionärerna rullar ihop sig som bollar, för att sedan sträcka ut sig på mattorna. Alla fullföljer rörelserna efter egen förmåga. De flexibla passen tycks vara nyckeln till den populära seniorgympan. Ann Nessel berättar att skillnaden mellan att göra ett seniorprogram och ett program för yngre motionärer är att man hela tiden måste ge deltagarna alternativ.

– Det måste vara ett pass som både kan vara jobbigt eller mindre jobbigt, beroende på hur man känner sig. Jag försöker upprepa instruktioner och rörelser ofta, och ge alternativ genom att berätta hur man kan göra en övning för att den ska bli lite lättare eller lite tyngre.

Hans-Ove Bramsved håller med. Han har gympat länge i Kämpinge GF och är speciellt förtjust i seniorgympan.

– Det här passet är så bra. Ledaren är duktig på att göra övningar där man kan ta i precis så mycket som man vill. Musiken spelar en viktig roll för passet. Ann Nessel förklarar:

Annons

– Det gäller att inte ha för snabb musik, så att alla hänger med. Takten ska vara lugn. Och så stänger jag gärna av musiken när jag ska förklara en ny rörelse.

Finns det någon favoritmusik?

– På det här passet är lite äldre musik populärt, och det gillar jag. Det är roligt när man spelar något som känns igen, då får jag extra bra respons från deltagarna.

Efter stretchingen får deltagarna ligga kvar på sina mattor för en stunds avslappning.

När de reser sig upp och går för att hämta sina saker är det trötta men glada leenden som utväxlas. Vissa går hem med detsamma, medan andra belönar sig själva med något av föreningens övriga utbud; en stunds bastubad eller en fika på övervåningen.

Charlotta Jakobsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons