Annons

Gymnasiet vill satsa på lektorer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden vill ta ytterligare ett steg i målet att stärka kunskapens position i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 7 februari 2008

Idén att rekrytera lektorerna är ännu i sin linda och gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen har nu fått i uppgift att utreda möjligheterna att anställa de åtta lektorerna.

Nämndens ordförande, Lars Hemzelius (fp), talar sig varm för att anställa åtta lektorer som ska vara knutna till gymnasiet:

Annons

- Det här är ett led i satsningen på ett kunskapens Trelleborg, helt i linje med både Campus-projektet och Teknikcollege, säger Hemzelius.

Enligt honom kommer lektors-projektet att innebära en merkostnad för nämnden på cirka en miljon kronor.

Tanken är att anställningarna ska göras undan för undan, i takt med de ordinarie lärarnas pensionsavgångar.

Oppositionen, företrädd av socialdemokraten av Johnny Nilsson, som är nämndens andre vice ordförande, tycker att det är bra med fortsatta satsningar på gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens område, men ställer sig dock lite avvaktande till idén med lektorer.

- Att höja kompetensen är väldigt viktigt. På det helka taget är det bra. Men när det gäller frågan om att anställa lektorer vill jag vänta tills det presenteras några kostnadeberäkningar, som visar hur mycket hur omfattande satsningen blir, säger Johnny Nilsson.

Enligt den skiss som hittills har gjorts ska de åtta tilltänkta lektorerna ska verka inom olika forskningsområden; Fyra ska arbeta inom humaniora, och de andra fyra ska vara kopplade till teknikens område.

- Avsikten med det här är att 20 procent av tjänsten utgörs av forskning, säger Hemzelius.

Utredningen, som ska ligga till grund för ett förslag om att rekrytera lektorer, ska vara färdig senast 6 mars.

Går förslaget i lås blir det ett krav att de anställda lektorerna måste vara lärare med doktorsexamen.

- Det här kan bli en möjlighet för gymnasiet att försöka få en förstärkt koppling mellan gymnasiet och näringslivet, säger förvaltningschefen Lisbeth Netteberg.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons