Gymnasienämnd gick back en halv miljon

Underskottet för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden hamnade på 454 000 kronor under 2004. Det visar nämndens årsanalys.
Trelleborg • Publicerad 10 mars 2005

Nämndens underskott är dock inte så betungande som förra året, enligt Paul Jönsson, skolkontorets controller.

Till största del berodde de röda siffrorna för nämnden på ökade kostnader för trelleborgare som går gymnasieutbildningar utanför kommunens gränser.

Bara under förra året ökade kostnaderna för de interkommunala utbildningarna med drygt fem miljoner kronor.

– Detta måste ses i ljuset av att vi klarade budgeten mycket bättre än 2003 då underskottet låg på cirka 3,2 miljoner kronor, säger Paul Jönsson.

Interkommunala utbildningar är antingen friskolor eller nischade gymnasieprogram som inte erbjuds i Trelleborgs kommun. Det kan vara särskilda idrottsinriktningar, kulturella program eller hantverksutbildningar.

– Tendensen att fler gymnasieungdomar söker utbildningar i andra delar av Skåne eller övriga landet ger oss en signal om att vi själva måste jobba för att göra de egna programmen mer attraktiva och förnya vårt utbud, säger Monika Ekelund, som är vuxen- och utbildningsnämndens sekreterare.

Förra året betalade Trelleborgs kommun för 320 ungdomar som valt gymnasieprogram i andra kommuner. Samtidigt var det 180 elever från andra kommuner som studerade på Söderslättsgymnasiet.

Förbättringen av nämndens ekonomi beror på en del effektiviseringar, bland annat minskade utgifter på personalsidan.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.