Annons

Gymnasieelever lär sig genom välgörenhet

Fem olika projekt och fem olika sätt att samla in pengar till välgörenhet. Men också fem olika sätt att lära sig hur man sköter en organisation. Det är vad sextio elever på Söderslättsgymnasiet jobbar med under höst- och vårterminen.
Trelleborg • Publicerad 26 november 2010
Från vänster: Sofia Persson, Elma Omerovic och Emelie Landerup sitter i styrelsen för Education 4 life och lägger ner mycket tid på projekten.Foto: 

Education 4 life är samlingsnamnet för projekten som studenter från ekonomi och internationella programmet ansvarar för. Genom att bland annat packa matkassar på Ica Maxi, panta burkar och anordna disco för lågstadieelever får de in pengar till två skolor i Afrika. Varje månad skickar de 1 000 kronor vardera till Kassimskolan i Etiopien och SOS-barnbyar i Centralafrika. Arbetet är en del av utbildningen - två timmar varje vecka är schemalagda för att eleverna ska lära sig entreprenörskap genom projekten. Men en hel del fritid går också åt.

– Det är mycket ansvar. Men man känner sig vuxen, skrattar Elma Omerovic, som har rollen som marknadsförare.

Annons

Education 4 life har funnits på Söderslättsgymnasiet i nästan fyra år. För tillfället tränar treorna upp de som går i tvåan för att de ska ta över till nästa termin. Tvåornas förhoppning är att i sin tur utveckla projekten för att kunna skicka mer pengar. Bland annat ska de ha en bod på julmarknaden på söndag, där de att delar ut information och samlar in pengar. De hoppas på att engagera fler människor. Emelie Landerup, sekreterare i Education 4 lifes styrelse, är positiv.

– Det är ju så roligt!

Anna Thulin
Karin Lennebo
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons