Annons

Gymnasiechef klarar sig undan varning

Kommunstyrelsen beslutar med stor sannolikhet att inte utdela någon varning till gymnasiechefen Lisbeth Netteberg. Men Lars Hemzelius (fp) som driver frågan tycker inte att kommunstyrelsen utrett fallet tillräckligt.
Trelleborg • Publicerad 26 maj 2008
Lisbeth Netteberg och Lars Hemzelius (fp). Bilder: Tomas Nyberg
Lisbeth Netteberg och Lars Hemzelius (fp). Bilder: Tomas NybergFoto: 

- Antingen har jag rätt eller så är jag helt dum i huvudet. Med tanke på alla andra förtroendeuppdrag jag har kan jag inte vara helt dum i huvudet, säger Lars Hemzelius (fp), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, som skrivit ett brev till kommunstyrelsen där han utvecklar sitt resonemang kring varför förvaltningschefen Lisbeth Netteberg bör ges en skriftlig varning.

Ärendet ska upp i kommunstyrelsen på torsdag men när handlingarna till sammanträdet blev offentliga reagerade Lars Hemzelius.

Annons

- Jag reagerade på den skrivelse som förvaltningschefen inkommit med. Den är inte med sanningen överensstämmande, säger han.

Lars Hemzelius vänder sig mot hur Lisbeth Netteberg beskriver ärendet. Förvaltningen fick i uppdrag att i samarbete med Arbetsmiljöverket ordna en utbildning om arbetsmiljölagen för nämndens politiker och Netteberg tog då i stället in en konsult som skulle hålla i utbildningen. Det strider enligt Lars Hemzelius mot beslutet i nämnden och han uppmanade då Netteberg att rätta till felet.

- När man läser Lisbeth Nettebergs yttrande ger det vid handen att hon genast avbokade konsulten när hon fick kännedom om att jag var kritisk mot hanteringen. I själva verket tog det minst tretton dagar, säger Lars Hemzelius.

Enligt Lisbeth Netteberg tog det en och en halv vecka innan konsulten avbokades.

- Av det skälet att jag först ville stämma av med Lars Hemzelius men han hade inte någon möjlighet till det förrän en och en halv vecka senare, säger Lisbeth Netteberg.

När Hemzelius begäran om disciplinåtgärd mot Lisbeth Netteberg behandlades i kommunstyrelsens presidie var ledamöterna överens om att Lisbeth Netteberg inte ska få en skriftlig varning.

- Jag tycker det är helt naturligt. Jag anser att jag hanterat den här frågan strikt professionellt, säger Lisbeth Netteberg.

Lisbeth Netteberg skriver i sitt yttrande att det ur arbetsgivareperspektiv är "djupt olyckligt att ärendet har fått ett så stort fokus då det kan skada förtroende för ledning och verksamheter…".

- Det här är en verksamhet som är starkt konkurrensutsatt och sådant här kan få marknadsmässiga nackdelar. Jag tycker att det är olyckligt, säger Lisbeth Netteberg.

Dessa synpunkter tycker inte Lars Hemzelius hör hemma i skrivelsen.

- Det är ointressant. Hon ska kommentera själva ärendet och inget runt omkring. Hon pratar som en politiker, säger Lars Hemzelius.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons