Gun: "Det känns att man gör nytta"

Gun Zaar är en av bara ett hundratal sjuksköterskor i landet som är specialistutbildad inom stomivård. Hon tycker att det känns bra att vara ett stöd åt patienter som fått "påse på magen".
Trelleborg • Publicerad 18 mars 2010

TRELLEBORG. En till två dagar i veckan tar hon emot patienter i ett rum i ena änden av korridoren till kirurgmottagningens lokaler. Patienterna har alla varit tvungna av olika anledningar att genomgå operationer där man leder ut tarmarnas eller urinblåsans innehåll till en påse på magen, så kallad stomi. Gun hjälper till att prova ut fungerande "påsar" och ser till att patienternas stomi fungerar som den ska.

– Många är oroliga och då får de komma hit så kan jag titta på stomin, säger Gun och visar olika modeller av påsar som patienten klistrar på magen.

Trelleborgs lasaretts stomimottagning finns till tack vare att Gun och dåvarande klinikchefen på kirurgmottagningen tyckte att hon skulle gå en specialistutbildning för stomiterapeuter. Parallellt med stomimottagningen drev Gun under många år en cytostatikamottagning för cancerpatienter där de kunde få cellgifter. Men det arbetet blev till slut för tungt för Gun som valde att sluta och istället dela tiden med att arbeta på kirurgavdelningen. När den lades ner fortsatte Gun istället inom den palliativa vården.

– Då fanns det ingen som ville ta över så man fick skicka patienterna till Malmö under en period. Nu kommer personal från Malmö istället hit till våra patienter, förklarar Gun.

Under hela sitt yrkesliv har hon arbetat inom vården. Första jobbet var på Malmö allmänna sjukhus 1967 som sjukvårdsbiträde. Sedan har hon utbildat sig både till undersköterska och till sjuksköterska. Hon är nu 61 år gammal och har planer på att gå i pension om ett par år. Då verkar det inte heller finnas någon på Trelleborgs lasarett som vill eller kan ta över stomimottagningen.

– Det ser mörkt ut på flera håll i Skåne. Vi är flera i ungefär samma ålder och det tar minst tre år innan några nya stomiterapeuter blir klara, säger hon.

Att behöva lägga ner mottagningen tycker hon skulle kännas tråkigt.

– Det ger en så mycket. Man känner vilket stöd och vilken trygghet det är för de här patienterna. Det känns att man gör nytta, säger hon.

Johan Silfversten Bergman
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.