Annons

"Gruppe Lennart" har skidat i 30 år

30 gånger har de åkt till samma österrikiska alpby för att fira sportlov: trelleborgarna i "Gruppe Lennart", som de kallar sig.
Trelleborg • Publicerad 28 februari 2005
En del av de glada sportlovsfirarna från "Gruppe Lennart" hemma i Trelleborg igen: Madelene Andersson, Joel Larsson och Alexander Åkerman. BILD: MÅRTEN SVEMARK
En del av de glada sportlovsfirarna från "Gruppe Lennart" hemma i Trelleborg igen: Madelene Andersson, Joel Larsson och Alexander Åkerman. BILD: MÅRTEN SVEMARKFoto: 
Tungt blir det med alla skidpaketen. Anders Olsson åkte på skidresan med sin familj för sjunde året i rad. BILD: MÅRTEN SVEMARK
Tungt blir det med alla skidpaketen. Anders Olsson åkte på skidresan med sin familj för sjunde året i rad. BILD: MÅRTEN SVEMARKFoto: 

Lennart, det är Liljeborgsskolans rektor Lennart Larsson det. Han startade sällskapsresorna till österrikiska Auffach 1976, från början som en skolresa.

– De som åkt med ett år har fått inbjudan till nästa resa, och så har vi fortsatt, förklarar Lennart, som till en viss del har sett sina fem barn växa upp i skidbackarna.

Annons

– Det som gör det jätteroligt är dels skidåkningen, i en liten by som är perfekt för det, säger Lennart. Dels är det för att vi blivit en stor grupp med en härlig gemenskap. Man grupperar sig och åker tillsammans i backarna, hellre än att åka familj för familj. Vid halv fem-tiden på söndagen tog den senaste resan slut, med ett stort kramkalas för 50 personer utanför Liljeborgsskolan. Resan var inte okomplicerad, för när dubbeldäckaren rullade på färjan i Puttgarden låste sig bromsarna och började ryka. Lyckligtvis fixade bussbolaget fram en ny buss efter bara 20 minuters väntan, och förseningen blev minimal.

– Vi harhaft det skönt. Auffach är en liten by, men jättemysig. Och skidåkningen är suverän, tycker Madelene Andersson.

– Och vi har alltid samma hotell och går till samma restauranger! skrattar hon.

Med 30-resorsjubileet i tankarna hade alla i sällskapet skaffat sig svarta t-tröjor med texten "Var är Lennart?". Alla blottades samtidigt för reseledaren Lennart Larsson, varpå sällskapet vände på sig och med gott humör blottade baksidestexten: "Vem bryr sig?".

– Det har varit mycket hyss, berättar Anders Olsson, vars familj åkt med i sju år.

– Det blir ett bra kompisgäng, fortsätter han. Det är mycket barn med, och det finns bara en toppstuga och ett ställe man kommer ner från backarna på, så det är lätt att hålla reda på dem! Pjäxor lastas ur tillsammans med långa skidpaket, och plockas över i väntande bilar. Men ingenstans syns några gipspaket " alla har kommit hem utan brutna ben.

– Kanske gick det något ben på tysken jag körde över! skämtar Joel Larsson, 16-åring som varit med på resorna i 14 år.

Lennarts skidfolk har förstås varit med om mycket genom åren " även parbildningar som håller än i dag. Det finns de som bildat familj och sedan fortsatt åka varje år " nu med sina barn.

– Så länge jag och min familj tycker det är roligt, så fortsätter vi, säger Lennart och tillägger glatt:

– Det är redan bokat för nästa år!

Annons

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons