Annons

"Grundvattnet måste skyddas vid utbyggnad"

Räddningsverket efterlyser en diskussion om bättre skydd för grundvattnet vid utbyggnaden av E 6.
Trelleborg • Publicerad 23 januari 2006
Räddningsverket vill ha bättre skydd för grundvattnet när E 6 byggs ut. Arkivbild: Tomas Nyberg
Räddningsverket vill ha bättre skydd för grundvattnet när E 6 byggs ut. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

Det framgår av verkets yttrande i samrådet om skydd för grundvattnet i miljökonsekvensbeskrivningen för utbyggnaden av E6.

Räddningsverket skriver att handlingarna visar att skyddsområdet för Trelleborgs vattentäkt ligger långt från vägområdet och att Vellinges vattentäkter ska avvecklas. Vägområdet kommer därför inte att beröra något skyddsområde för pågående vattentäkt.

Annons

Räddningsverket menar dock att handlingarna inte ger nog underlag för ett beslut om att inte genomföra skyddsåtgärder för grundvattnet.

Verket anser att det bör finnas ett tillfredsställande skydd där vägen passerar områden där grundvatten infiltreras. Där vägen går i skärning och dränerar grundvatten i jordlagret finns ett förslag att vattnet ska ledas bort via täta dammar. Räddningsverket menar att det även för dessa sträckor ska finnas ett tillräckligt skydd för att hindra föroreningar av grundvattnet.

I sitt yttrande efterlyser verket också en diskussion om vad som kan göras för att skydda grundvattnet både under byggtiden och när E 6 är färdigutbyggd.

Det borde också finnas ett förslag i miljökonsekvensbeskrivningen på hur skyddet av grundvatten följs upp.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons