Annons

Grunden gjuts till det nya Trelleborg

Stavstensudde börjar ta form. Grunder till ett tiotal hus gjuts och sektioner med byggdelar anländer. "Nu i början har det gått lite trögt med leverans av en del material", säger Simon Dahlqvist, platschef på Peab.
Trelleborg • Publicerad 16 augusti 2006
Som svampar ur jorden. Här är några av husen som anläggs.
Som svampar ur jorden. Här är några av husen som anläggs.Foto: 
Ytan på betongen ska bli slät. Det ordnar Marcus Persson och Jan Kronkvist. BILD: CLAES NYBERG
Ytan på betongen ska bli slät. Det ordnar Marcus Persson och Jan Kronkvist. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Gjutning och armeringsjobb. Trelleborgs nya bostadsområde Stavstensudde tar gestalt. En handfull byggherrar har kommit igång med att anlägga villor och parhus på den vidsträckta marken.

Byggare som jobbar för Peab, Abitare, Skanska och Myresjöhus. Snart sällar sig de andra bostadsbolagen till området. Tidtabellen ska hållas. Under de närmaste åren ska där växa fram cirka 170 nya bostäder.

Annons

I augusti 2007, under jubileumsåret, ska hälften av de planerade husen stå färdiga. – De allra första husen är färdiga för inflyttning redan nu i december. Vi står för 23 hus i Stigs by och 18 i Gravs by, berättar Simon Dahlqvist på Peab.

Som ett säkert vårtecken står ytterligare en handfull villor och parhus klara i mars och april.

– Vi är i full gång. Allt har inte kommit igång efter semestrarna men snart är allt igång i full styrka. Lite trögt har det varit med leveranser av en del material. Vi väntar till exempel på grundbalkar till bottenplattor. De är på väg, fortsätter Simon Dahlqvist. Tommy Qvarfort, ägare av Abitare, initierar bygget av 22 hus. Några av dessa anläggs just nu. Sektioner har satts ihop och villorna väntas vara färdiga under de närmaste månaderna.

Framväxten av Stavstensudde tror Qvarfort betyder mycket för Trelleborgs självkänsla.

– Området ligger vackert och lyfter staden. Det blir mångfald med skiftande stil och proportioner på de nya husen som byggs på Stavstensudde, menar Tommy Qvarfort. Bara ett stenkast från det nya området lever Katarina Frej. Hon bor precis där den gamla bykärnan i Kurland slutar och det nya området börjar.

– Förut var det lite vemodigt när Beng Hanssons gård revs. Men nu när det växer fram nytt ur allt detta känns det skönt. Mina barn får lekkamrater, säger Katarina Frej.

Dottern Fanny, 6, nickar.

– Jag kanske får nya kompisar när de flytar in, säger hon och blickar bort mot den schaktade marken där armeringsjärn blandas med betong.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons