Annons

Grovt skattebedrägeri gav ett års fängelse

En företagare i Vellinge har dömts till ett års fängelse för grovt skattebedrägeri. Mannen, som numera flyttat från kommunen, drev en konsultfirma.
Trelleborg • Publicerad 30 maj 2002

1999 gjordes en revision av hans företag och man fann då brister i bokföringen och att företagaren under flera år inte lämnat in årsbokslut till Patent- och registreringsverket. Granskningen visade också att han inte lämnat in momsdeklarationer och därmed inte betalt tillräckligt med skatt. Sammanlagt rör det sig om 900 000 kronor. Åklagaren hade även åtalat mannen för bokföringsbrott men lade vid huvudförhandlingen ner det åtalet eftersom preskriptionstiden löpt ut. Själv menade mannen att när han lämnade in flera försenade bokföringar 1997 så hade skattemyndigheten alla uppgifter som behövdes och kunde själva räkna ut de riktiga beloppen. Själv hade han inte insett allvaret i att inte lämna in momsdeklarationer och förutsatte att han skulle få betala rätt momsbelopp i slutänden. Han menar därför att han inte haft det uppsåt som åklagaren hävdat. Företaget har efter revisionen betalat in all moms plus skattetillägg och andra avgifter till följd av de försenade deklarationerna. Men tingsrätten ansåg att det är uppenbart att mannen lät bli att lämna in momsdeklarationer för att på sätt slippa moms och dömde honom för grovt skattebedrägeri.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons