Annons

Grönt och skönt på tallriken

Mat ska få kosta – men att äta ekologiskt och närproducerat behöver inte bli dyrt. Det menar ekopedagog Gösta Skoglund. Vad sägs om soppa och pesto på ogräs?
Trelleborg • Publicerad 14 maj 2009
Kocken Erik Måneld förklarar för ekopedagog Gösta Skoglund hur han tänkt runt kvällens soppa – den innehåller helt enkelt allt grönt som växer ute just nu. "Ja, av det som går att äta alltså" tillägger han snabbt. Foto: Claes Nyberg
Kocken Erik Måneld förklarar för ekopedagog Gösta Skoglund hur han tänkt runt kvällens soppa – den innehåller helt enkelt allt grönt som växer ute just nu. "Ja, av det som går att äta alltså" tillägger han snabbt. Foto: Claes NybergFoto: 

Nässla, maskrosor och kirskål – trädgårdens gissel som är hopplösa att bli av med. Men i kocken Erik Månelds händer blir de till en lockande pesto när han mixar dem med rostade solrosfrön, olivolja och chili. Resten av grönsakerna lagar han soppa av.

Maten ska gästerna på torsdagskvällens föreläsning i Malmrossalen i Trelleborg få som en provsmakning på hur gott det kan vara att äta både ekologiskt och närproducerat.

Annons

– Det är typiskt för vår tid att om någonting inte finns att köpa i affären så går det inte att äta, säger Erik Måneld och exemplifierar med den gamla växten senapskål som ofta växer vilt ute. Inte många plockar hem den till salladen, fast det egentligen är samma sak som ruccola.

Erik Måneld och Gösta Skoglund reser runt i Sverige och jobbar med att utbilda kökspersonal i till exempel kommuner, landsting och på restauranger i hur de kan laga både nyttigare och miljövänligare mat. Till hösten kommer Erik Måneld tillbaka till Trelleborg för att hålla i en matlagningskurs för allmänheten på det här temat.

Torsdagskvällens föreläsning arrangerades av samverkansgruppen Klimat i dialog där bland andra Agenda 21, Studieförbundet Vuxenskolan och Naturskyddsföreningen i Trelleborg ingår.

Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons