Annons

Grönt ljus för barnen att leka på förskoletomt

Barnens uteplats vid förskolan Amico i Polyfotos före detta lokaler vid Algatan är okej att var ute på. Det framgår av svaren på de prover som tagits efter att det framkommit att det tidigare legat en tvätt i anslutning till tomten.
Trelleborg • Publicerad 3 april 2014
Foto: 

- Vi har tagit prover på marken, på träden och på inneluften i förskolans lokaler, säger Patrik Liljegren, ägare av fastighetsägaren Nilpat. Endast i två av träden hittades svaga rester av farliga ämnen och de träden är nu borttagna. Annars var alla prover helt rena.

När samhällsbyggnadsnämnden sade ja till bygglov för den nya förskolan, en privat montesorriförskola, hade politikerna ingen kunskap om att det legat en tvätt vid det som är tänkt som barnens uteplats. Inte heller att en undersökning från 2011 visar att det finns föroreningar i form av klorerade kolväten i grundvattnet i området. Vid undersökningen 2011 togs inga prover på det som är tänkt som förskolans uteplats.

Annons

När kommunen fick kunskap om problemet fick fastighetsägaren i uppdrag att se till att det togs prover på dels marken, dels träden, dels inneluften i förskolans lokaler. Det är de proverna där svaren nu visar att det är okej för barnen att vistas på tomten och i lokalerna.

- Enligt vad jag kunnat se så ser det bra ut, säger Johan Pettersson, miljöinspektör på miljöförvaltningen i Trelleborg. Min slutsats är att barnen kan vistas på uteplatsen utan problem.

Camilla Holmgren är en av dem som startat den nya förskolan.

- Vi är så klart jätteglada över att det visat sig att det inte fanns något farligt på tomten, säger hon. Vi har en jättebra hyresvärd som stöttat oss. Vi jobbar för fullt och ska öppna på måndag med en första kull med barn.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons