Annons

Grönt ljus för att analysera svartlistad tomt

Till hösten ska företaget Structor miljö AB börja gräva i den förgiftade marken på Phylatteriontomten. "De ska ta fram ett förslag på en sanering", säger kommunjuristen Jonas Rosenkvist.
Trelleborg • Publicerad 3 maj 2011
Phylatterionområdet är en av Skånes mest förgiftade industritomter. Nu ska en studie visa hur tomten kan saneras.
Phylatterionområdet är en av Skånes mest förgiftade industritomter. Nu ska en studie visa hur tomten kan saneras.Foto: Claes Nyberg

Structor miljö AB vann upphandlingen för att göra en studie av tomten där Phylatterion bedrev sin verksamhet. Enligt företagets VD, Anders Bank, ska deras arbete vara klart om ungefär ett år. Då presenteras ett förslag för hur marken och grundvattnet på området ska saneras från miljögifter.

– Fram till sommaren ska vi titta på de studier som har gjorts tidigare. I augusti räknar vi med att ta prover på tomten och mark runtomkring. Sen ska proverna analyseras och utifrån resultaten tar vi fram slutförslaget, säger Anders Bank.

Annons

Studien kostar 740 000 kronor. Men enligt Jonas Rosenkvist går staten in med bidrag som täcker den kostnaden.

– Det finns särskilda pengar vikta för den här typen av studier. Även för en framtida sanering finns det bidrag att söka. De brukar omfatta 90 procent av hela kostnaden. Exakt hur dyr en sanering skulle bli vet vi inte, säger han.

Anledningen till att notan för städningen av Phylatteriontomten hamnar hos statliga och kommunala skattebetalare är att företaget lades ner redan 1934. Det finns därför ingenstans att vända sig för att kräva juridiskt ansvar.

Phylatterionområdet är en av Skånes mest förgiftade industritomter. Föroreningarna finns på två till fem meters djup och består främst av kreosot, ett ämne som använts för impregnering av järnvägsslipers.

Louise Löfgren
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons