Grön oas mitt i stan

Löpning, lek, grillning och solning. Östervångsparken står öppen för alla, oavsett vad man vill hitta på, och under sommarhalvåret utnyttjas parken flitigt av både trelleborgare och turister. TA var där en sen eftermiddag innan solen hunnit gå ner bakom de höga träden.
Trelleborg • Publicerad 20 juli 2010
Åsa Rosberg, Michelle Mårtensson, Jennifer Rosvall och Lina Svensson har flytt det varma Tjejloftet för lite fika i Östervångsparken.
Åsa Rosberg, Michelle Mårtensson, Jennifer Rosvall och Lina Svensson har flytt det varma Tjejloftet för lite fika i Östervångsparken.Foto: 
Desireé Andersson och Nicole Persson njuter av svalkan som vattnet ger.
Desireé Andersson och Nicole Persson njuter av svalkan som vattnet ger.Foto: 
Malin Edqvist från Stockholm springer gärna i parken när hon besöker sin mamma som bor i Trelleborg. ”Man kan ju utnyttja bänkar och så för att träna styrka efteråt”, säger hon.
Malin Edqvist från Stockholm springer gärna i parken när hon besöker sin mamma som bor i Trelleborg. ”Man kan ju utnyttja bänkar och så för att träna styrka efteråt”, säger hon.Foto: 
Oskar Svärd och Andreas Engdahl rastar ofta larbradorvalpen Dino i parken.
Oskar Svärd och Andreas Engdahl rastar ofta larbradorvalpen Dino i parken.Foto: 

Det är en varm dag och de ljumma vindarna som får trädens löv att prassla lite då och då är välkomna. På gräset ligger en kvinna i bikini och solar, i fontänen leker barnen med varandra. Andra söker sig till de skuggiga platserna i utkanten av "tallriken".

– Det här är för oss som hatar sand, säger Henrik Andersson.

Han sitter på en bänk vid fontänen tillsammans med Malin Persson. Barnen Desireé Andersson och Nicole Persson har fått på sig badkläderna och badar i fontänen.

Både Henrik Andersson och Malin Persson tycker att Östervångsparken är ett bra utflyktsmål på hemmaplan. Inte minst är det smidigt menar Henrik Andersson som gärna slinker inom parken på väg hem efter dagishämtningen.

En annan som gärna tillbringar tid vid fontänen är Irena Abouzeid. Idag har hon med sig barnen och en picknickkorg.

– Vi kommer ofta hit. Det är ett bra sommarställe, säger hon.

Men det är inte bara barnfamiljer som utnyttjar parken. Ett varv runt hela parken mäter nära nog en kilometer – något som många motionärer har koll på när de springer eller power walkar varv efter varv så att det knastrar i gruset. Malin Edqvist har fler förklaringar till varför Östervångsparken är ett bra alternativ under löprundan.

– Man kan ju utnyttja bänkar och så för att träna styrka efteråt. Och så kan man dricka där, säger hon och pekar mot vattenkranen intill fontänen.

Hon bor i Stockholm men är just nu på besök hos sin mamma i Trelleborg. Trots att det är semester avstår hon inte träningen utan utnyttjar gärna slingan runt "tallriken" och upp vid Östervångsstadion.

I parken möts även andra motionärer. Trelleborgsföreningar har under flera år hållit gratis gympapass i parken under de månader då ordinarie aktiviteter har uppehåll och kommunens elitidrottare ses ibland jogga där eller springa intervaller i backen i parkens sydvästra hörn.

Andreas Engdahl och hans kusin Oskar Svärd brukar också vara i Östervångsparken. Inte för den egna motionen utan för Andreas Engdahls hunds skull. Dino heter labradorvalpen som är 16 månader.

– Vi försöker att gå lite senare på dagarna nu när det är så varmt, men han blir så rastlös och det blir jag med, säger Andreas Engdahl och kappar om Dino som har tungan hängandes långt utanför munnen.

De få vindfläktarna som når in i Östervångsparken idag gör varken till eller från för en varm hund med svart päls. Inte för löparna heller kanske. Tur att det finns möjlighet till både bad och några klunkar vatten då.

Anna Thulin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.