Annons

Gravfynd vidgar bild av stenåldern

En processionsväg omgiven av gravplatser fanns i södra Håslöv för drygt 5 000 år sedan. På onsdagen berättade arkelogerna Björn Nilsson och Bengt Söderberg om utgrävningen för åhörare i församlingshemmet.
Trelleborg • Publicerad 5 maj 2010
Björn Nilsson och Bengt Söderberg, arkeologer vid Riksantkvarieämbetet, föreläste om fynd efter utgrävningen av marken vid E 6 i församlingshemmet i Trelleborg.
Björn Nilsson och Bengt Söderberg, arkeologer vid Riksantkvarieämbetet, föreläste om fynd efter utgrävningen av marken vid E 6 i församlingshemmet i Trelleborg.Foto: 

Innan bygget av E 6 kunde komma igång var Riksantikvarieämbetets arkeologer tvungna att gräva ut området för att bevara historia till eftervärlden.

– På många platser vet man vad man kan förvänta sig. Men Döserygg var en vit fläck på kartan för oss, säger Björn Nilsson.

Annons

I Döserygg, ett namn som fanns på en karta från 1770, har arkelogerna hittat spår efter ett 20-tal dösar, gravplatser där stenblock omgärdat gravkammare.

– Någon enskild utgrävning som gett så sensationella resultat får man leta länge efter, säger Bengt Söderberg.

Arkeologerna kan efter fynden vidga bilden av hur samhället såg ut på stenåldern. Björn Nilsson berättade om att processionsvägen genom gravfältet var gjord av trä, vilket var en symbol för liv medan stenarna symboliserade döden.

Ett 70-tal personer hade kommit till församlingshemmet för föreläsningen, som ställts in vid ett tidigare tillfälle på grund av oväder.

Maria Bengtsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons