Grattis, hur känns det?

TA:s politiske redaktör Mattias Karlsson fick på onsdagen ta emot ett av årets Peter Melin-stipendium. Stipendiet är på 15 000 kronor och delas ut till minne av den forne chefredaktören på Sydsvenskan och Kristianstadsbladet. Syftet är att ge medarbetare inom SDS-koncernen och Skånemedia möjlighet att öka kunskapen kring tryckfrihet och yttrandefrihet.
Trelleborg • Publicerad 21 mars 2013
Foto: Tomas Nyberg

Grattis, hur känns det?

– Det känns mycket hedrande och roligt att få det här stipendiet. Dels eftersom jag själv jobbat med Peter Melin på Sydsvenskan och dels för att kunna förkovra mig i något jag själv tycker är intressant.

Vad skall du göra med pengarna?

– Jag ska åka till Grekland för att under två veckor på plats se hur pressfriheten har påverkats under krisen där. Det finns flera rapporter som visar att det ekonomiska läget har påverkat hela samhället på olika sätt.

Tror du att krisen har påverkat pressfriheten i Grekland?

– Jag tror att den har påverkat pressfriheten negativt. Bland annat genom att artiklar som skulle kunna motverka lösningar av krisen har stoppats. Ett exempel är en journalist som publicerade 2 000 namn på personer som hade sina tillgångar på schweiziska konton. Den journalisten åtalades först för artikeln men friades senare.

Vad kan detta ge dig i rollen som politisk redaktör på TA?

– Det kan ge mig perspektiv. Att få perspektiv på den tillvaro man lever i är viktigt. I den värld man lever i ser man inte allt man tar för självklart.

Sanna Wahanta
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.