Gratismusik är melodin
I dagsläget är det inte olagligt att ladda ner musik från internet för eget bruk. I juli 2005 skärps upphovsrättslagen och då blir det förbjudet att ladda ner musik utan upphovsmannens tillstånd. Men hotet om hårdare tag mot gratisnedladdningen är inget som skrämmer ungdomarna i Trelleborg.
– Nej, det är lugnt. Vad ska polisen göra? Det är ju flera miljoner människor som fixar sin musik via nätet, säger två unga trelleborgare vi träffar under en lunchrast på skolan.
Grabbarna är 16 och 17 år och tillhör den generation unga människor som inte har någon relation till köpta CD-skivor. De skaffar sin musik på annat sätt - genom ett klick på datorn. Snabbt. Enkelt. Gratis.
– Jag tankar hem varje dag, mest låtar. Och filmer som inte släppts i Sverige än, säger en av grabbarna.
Han har flitigt laddat ner musik sedan han skaffade bredband 2000. Men han är långt ifrån unik " en mp3-generation håller på att ta över.
– Alla gör det. Titta dig omkring. Överallt går det folk med mp3-spelare, alla har tankat hem låtar, så är det. När ungdomarna tankar hem musik använder de sig av så kallade fildelningsprogram, där du själv måste dela med dig av filer för att få tillgång till andras. För att försvåra arbetet för skivbolagens jurister tankas inte en hel musik- eller filmfil hem från en person utan en massa små delar av filen från flera personer. Programvaran sätter sedan ihop alla delarna till en fungerande fil på datorn. Andra metoder att skaffa musik, som till exempel att köpa en skiva och sedan bränna den i flera exemplar, visar sig inte vara lika populärt.
– Nej, fast det är ju så allt börjar. Någon köper en skiva, kopierar den och lägger ut den på nätet.
Skivbolagens nya giv och komplement till den illegala gratisnedladdningen - betaltjänstsajter där man kan ladda ner en låt och betala för sig " skrattar de bara åt.
– Vilket slöseri! En låt nio kronor, det är dyrt! Ska du ha tio låtar blir det nästan lika dyrt som att köpa en skiva i butik. Alla är dock inte lika förtjusta över gratismusiken. Skivförsäljningen har minskat drastiskt i Sverige och naturligtvis även i Trelleborg. Lars Olsson, ansvarig för skivavdelningen på Söderslätts Bok & Papper, har noterat en vikande försäljning, framförallt av fullprisalbum.
– Vi tog över Westessons musikhandel 1993 och hade en enorm uppgång fram till 2000, sen har det gått spikrakt nedåt. I fjol minskade försäljningen med 30 procent, säger han och välkomnar samtidigt en förbättring av lagen.
– I USA och många länder i Europa med en strängare lagstiftning har inte skivförsäljningen sjunkit lika mycket. Så visst hoppas jag lagändringen medför en förbättring. Det kan ju inte vara som nu, helt gratis, säger han.
Jonas Widerberg
0410-545 00
redaktionen.ta@allehandasyd.se