Gratis juridisk rådgivning på Medborgarkontoret

Sara Strömvall är jurist och ger gratis juridisk rådgivning på Medborgarkontoret till den som vill, med start den första december.
Trelleborg • Publicerad 24 november 2010
Juristen Sara Strömvall.
Juristen Sara Strömvall.Foto: 

Vilka behöver juridisk rådgivning?

– De som har stora eller små funderingar som ligger och gnager. I många fall kan de få reda på att de själva kan lösa sina juridiska problem. Min plan är att folk ska gå därifrån och vara nöjda med den vägledning de har fått.

Hur kan du hjälpa dem som kommer dit?

– Det är helt gratis för folk att komma med sina frågor och funderingar. Man kan fråga om det mesta inom vardagsjuridik, allt utom brottmål kan man säga. Frågor om familjerätt såsom vårdnad, arv och testamente, eller köprättsliga frågor om avtal och kontrakt. Förhoppningsvis kan jag ge klarhet i vissa frågor och vägleda folk i hur de ska göra. Det kan finnas en enkel lösning och det kan också vara ett klart juridiskt fall.

Varför vill du ställa upp?

– Jag jobbar till vardags som jurist på en advokatfirma i Trelleborg och vår inställning på firman är att vi tycker om att hjälpa folk. Det ska bli roligt att nu förhoppningsvis kunna hjälpa genom att ge råd i vardagsjuridik.

Hur kommer det att gå till?

– Till att börja med kommer jag att vara på plats två timmar i månaden, från och med första december, mellan klockan 16 och 18. Vi får se hur stor efterfrågan blir, det finns möjlighet att utöka tjänsten. Tanken är att jag ska ge råd och ibland kan det vara att personen kan lösa det själv, ibland kan den behöva ett ombud. Jag kan säga hur jag skulle ha gjort och sedan får personen själv bestämma hur den vill gå vidare.

Vilken är den vanligaste frågan du får som jurist?

– Oftast att man har lånat ut pengar till någon, och man undrar hur man ska få tillbaka sina pengar. Även frågor kring skilsmässor är vanliga.

INTERNAL INTERNAL
Mia Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.