Annons

Gratis är gott tycker eleverna

Eleverna på Söderslättsgymnasiet tog emot beskedet att det troligen åter igen blir gratis skolunch med glädje. Det gällde både de som betalat och de som inte betalat avgiften på 1 000 kronor.
Trelleborg • Publicerad 9 oktober 2009
Foto: 
Gresa Berisha och Ivana Miskovic har visserligen betalat för maten, men tycker att det är jättebra att det nu troligen blir gratis igen.
Gresa Berisha och Ivana Miskovic har visserligen betalat för maten, men tycker att det är jättebra att det nu troligen blir gratis igen.Foto: 
Foto: 
Samel Rozajac och Durim Shala tycker det är bra att de troligen får tillbaka avgiften på 1 000 kronor som de betalat för skollunchen.
Samel Rozajac och Durim Shala tycker det är bra att de troligen får tillbaka avgiften på 1 000 kronor som de betalat för skollunchen.Foto: 

TRELLEBORG. – Det är bra om det blir gratis igen, säger Ivana Miskovic och Gresa Berisha från samhällsprogrammet, som båda valt att betala för maten den här terminen och sitter och äter lunch i matsalen på Söderslättsgymnasiet på fredagen.

De går båda andra året på Söderslättsgymnasiet och beslöt att det var bäst att betala 1 000 kronor per termin för skolmaten nu i höst.

Annons

– Det blir ju ändå billigare än att gå ut och äta, menar Ivana Miskovic. Och så är det bättre och mer näringsriktig mat här, man kan ta sallad också.

– Annars hade det nog blivit ganska mycket snabbmat som ju inte är så nyttig, säger Gresa Berisha.

De tycker båda två att det är bra att maten nu blir gratis igen. Om de 1 000 kronorna betalas tillbaka så hoppas de kunna använda pengarna till att köpa kläder för.

Samel Rozajac och Durim Shala går handelsprogrammets första år på gymnasiet. Även de har betalat för maten i höst.

– Vi tänkte inte så mycket på det, eftersom vi inte har gått här på skolan när det varit gratis, säger de.

Men även de tycker att det är bra om maten blir gratis igen. Om de själva får behålla pengarna om de betalas tillbaka så vet i alla fall Durim Shala vad han ska göra med dem.

– Jag ska investera dem, säger han.

Mattias Simonsson, som går handelsprogrammet, och Daniel Levau, som utbildar sig på barn- och fritidsprogrammet, har däremot valt att inte betala för maten. De välkomnar beskedet om att maten nu troligen blir gratis igen.

– Jag har löst matfrågan på ett annat sätt även tidigare, säger Mattias Simonsson, så för min egen del spelar det inte så stor roll. Jag bor väldigt nära skolan så jag går hem och äter.

Daniel Levau däremot tycker att det har varit ett problem att han inte kunnat äta på skolan under hösten.

Annons

– Man har fått gå ut och äta, men det har inte blivit så bra, säger han. Mat måste man ju ha, annars fungerar det dåligt på eftermiddagen.

Men att betala för maten har inte varit något alternativ för honom.

– Man borde inte behöva betala 1 000 spänn för att få äta, säger han.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons