"Grannsämja i långkalsonger"

Kan du umgås med dina grannar iklädd långkalsonger? Grattis. Då har du lika underbara grannar som jag. Alla har inte den turen utan tvingas dagligen möta blicken från sin värsta fiende.
Trelleborg • Publicerad 30 oktober 2010

I mäklarannonser borde det inte bara stå beskrivet hur skicket på golv, tak, badrum och avloppsstammar är. Den som köper ett hus får inte bara sitt hus och sin tomt. Även grannar ingår, i de allra flesta fall. Och här köper du verkligen grisen i säcken.

Hur viktigt det är inser du inte förrän du väl flyttat in och står där med en ilsken granne, som varje gång denne passerar häcken, surt påpekar att några grenar sticker ut eller att ens tomt ”egentligen” slutar här och att det är förbjudet att spika och klippa gräset på söndagar.

För ett par år sedan lämnade jag en bostadsrätt i Malmö eftersom familjen blev större och helt enkelt ”växte ur” tvåan.

Jag saknar fortfarande mina grannar från tiden där även om jag då och då svor över att behöva lyssna på grannarnas fester med falsk allsång eller när damen i lägenheten bredvid badade sin katt.

Flytten gick till en liten by på landet med färre hus än det fanns lägenheter i bostadsrättsföreningen.

Vi föll för ett gammalt hus ”med stora möjligheter” och började renovera. Och det är inte minst när man renoverar som man sätter grannsämjan på prov.

I flera år har våra grannar fått stå ut med synen av högar av rivningsmaterial, fladdrande presenningar och oljud från diverse maskiner.

Med tiden visade det sig att vi tack och lov har lyckats hamna bland tålmodiga toppengrannar som uppmuntrat och sagt ”det där är väl inte så farligt, det blir ju så fint” istället för att klaga, skälla och gnälla. När man flyttar till en liten by utan jouröppen närbutik inser man också att grannarna är extra värdefulla. Att ”låna” eller ”låna ut ”några deciliter mjöl, ett par ägg eller en tub barnsalva är självklart när det är kris. Utbyten av maskiner och små tjänster är också viktiga, bärhjälp kan vara ovärderligt...

Det visade sig också att våra grannar både hade (och fick) barn jämnåriga med våra egna och att vi faktiskt flyttat till rena rama Bullerbyn där det springs mellan hus och trädgårdar.

Höjdpunkten på grannsämjan inträffade förmodligen i vintras då ett stort gäng var ute och åkte pulka i en snöhög och vi bjöd in till en spontan ”after-pulk” med glögg och pepparkakor i vårt vardagsrum.

Då umgicks vi utan problem i långkalsonger!

INTERNAL INTERNAL
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.